17 jaar regeerde Lodewijk XVI tot hij tijdens de Franse Revolutie wegens hoogverraad veroordeeld en onthoofd werd.

Bloed van Lodewijk XVI gevonden

Onderzoekers pasten een nieuwe techniek toe om te achterhalen of een kalebas uit 1793 bloed van de terechtgestelde Franse koning Lodewijk XVI bevat.

Onderzoekers pasten een nieuwe techniek toe om te achterhalen of een kalebas uit 1793 bloed van de Franse koning Lodewijk XVI bevat. De kalebas is versierd met een tekst die zegt dat de eigenaar ‘zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI doopte na diens onthoofding’.

Niemand heeft ooit kunnen vaststellen of de inscriptie klopt, doordat de zakdoek is verdwenen. Maar Spaanse onderzoekers onderzochten de binnenkant van de kalebas en zij vonden daar een bruine substantie: bloed.

Wellicht zit op deze kalebas bloed van Lodewijk XVI.

Uit nader onderzoek blijkt dat het DNA in het bloed een genmutatie bevat die blauwe ogen ontwikkelt. Lodewijk XVI was bekend om zijn blauwe ogen. Ook blijkt dat het DNA-profiel heel ongebruikelijk is bij moderne Europeanen. Dat kan een aanwijzing zijn dat het bloed afkomstig is van een koninklijk geslacht.

De onderzoekers willen nu het DNA vergelijken met dat van de zoon van Lodewijk XVI. Toen de prins op tienjarige leeftijd overleed, werd zijn hart uit zijn lichaam gesneden en geconserveerd.

Bekijk ook ...