Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oudste soldatenmonument ter wereld gevonden

Archeologen zijn dolenthousiast over de nieuwe wereldsensatie Tell Banat North, die nu in de Eufraat in Syrië ligt.

EUPHRATES SALVAGE PROJECT

Een 22 meter hoge, kunstmatige heuvel in Syrië heeft zich van een verrassende kant laten zien. Tell Banat North, ook bekend als het Witte Monument, werd tussen 2450 en 2300 v.Chr. gebouwd bij de huidige grens met Turkije.

In de jaren 1980 en 1990 waren archeologen verwikkeld in een race tegen de klok om de heuvel bloot te leggen, want er zou een groot stuwmeer gevuld worden met water uit de Eufraat.

Archeologen ontdekten toen dat Tell Banat North een grafheuvel was met de lichamen van 30 soldaten, vermoedelijk vijandelijke troepen die gesneuveld waren tijdens een grote slag met strijdwagens.

Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Toronto met een frisse blik naar hun verslag gekeken. Volgens de Canadezen ging het niet om vijanden, maar om de strijders van de Mesopotamiërs zelf. Dat maakt Tell Banat tot ’s werelds oudste monument voor gevallen soldaten.

De grafheuvel ligt nu onder water, zo’n 50 km van de Syrisch-Turkse grens.

© HISTORIE

Grafheuvel was 100 meter breed

Er bestaan oudere monumenten voor gevallen vorsten, maar in de oude stad Tell Banat werd dus een heuvel van 22 meter hoog met een diameter van 100 meter gebouwd voor gewone soldaten.

De Canadeze onderzoekers wijzen erop dat de soldaten 4500 jaar geleden niet in een massagraf werden gegooid, maar dat ze zorgvuldig naast elkaar te ruste werden gelegd. Zo netjes werden vijanden niet behandeld.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg