Mongolen werden verslagen door water

Kou, regen en overstromingen verdreven de Mongolen en redden Europa van de onoverwinnelijke ruiters van de Gouden Horde. Dat beweert een internationaal onderzoeksteam onder leiding van een professor van Princeton.

Mongoolse horde

De Mongolen vielen Europa binnen in 1241, aangevoerd door het kleinkind van Dzjengis Khan, Batu Khan (1207-1255). Maar toen hun paarden drassige grond onder de hoeven kregen, gaven ze de strijd al snel op.

© All Over Press

De legers van Polen en Hongarije waren verslagen en Europa was zwak en kwetsbaar toen Mongoolse hordes in de winter van 1242 plotseling hun paarden de andere kant op stuurden en zich terugtrokken uit Hongarije.

Nu denkt een team wetenschappers onder leiding van professor Nicola de Cosmo van de Princeton University dat ze een klimatologische verklaring hebben gevonden voor de verrassende retraite van de succesvolle Mongoolse leider Batu Khan:

een plotselinge weersverandering veranderde de Midden-Europese laagvlakte in een troosteloos moeras, dat totaal ontoegankelijk was voor de gevreesde ruiters van het Mongoolse leger.

Moerasgrond versloeg Mongoolse leger

Onderzoekers hebben een dendro-klimatologisch onderzoek gedaan van de jaarringen van bomen, en het bleek dat de winter van 1242 bijzonder koud en nat was.

Door deze klimaatverandering, die ook wordt beschreven in historische bronnen, overstroomde de Grote Hongaarse Laagvlakte, waardoor de ongeveer 130.000 Mongoolse soldaten geen kant meer op konden.

Daarom trokken ze zich terug naar de groenere graslanden van Rusland, volgens de wetenschappers.

Klimaatverandering is niet de enige reden

Andere historici hebben erop gewezen dat Batu Khan zijn veroveringstocht waarschijnlijk staakte vanwege de dood van de opperste khan Ögedei in december 1241.

Maar die verklaring op zichzelf is niet genoeg, zegt Nicola de Cosmo, en ze wijst erop dat Batu Khan nooit terugkeerde naar de Mongoolse hoofdstad Karakorum om mee te doen aan de verkiezingen voor een nieuwe khan.

'Het klimaat was natuurlijk niet de enige reden voor de terugtocht, maar je kunt het ook niet negeren. Dat zou hetzelfde zijn als beweren dat de winter in Rusland geen effect had op het leger van Napoleon,' zegt professor de Cosmo.