Laagwater legt Deense oorlogsschepen bloot

In Zweden zijn twee oude schepen opgedoken, die wel eens Deense oorlogsschepen zouden kunnen zijn.

Experts denken dat het schip dat boven water is gekomen, de Deense Den Grå Ulv is.

Bij de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn twee oorlogswrakken ontdekt. Volgens Andreas Olsson, het hoofd van de archeologische afdeling van het Zweedse scheepvaartmuseum, zijn beide wrakken vermoedelijk Deens en afkomstig uit de 17e eeuw. Zweedse experts denken dat het om de schepen Den Grå Ulv en Den Store Drage gaat. De schepen zijn in de 17e eeuw door de Zweden buitgemaakt en naar Stockholm gevaren.

"De Zweden brachten de schepen zelf tot zinken. Soms gebeurde zoiets om kades aan te leggen, soms deden ze dienst als fundament voor een brug", vertelt Andreas Olsson in de krant Svenska Dagbladet.

Volgens de Zweedse media zijn de schepen tevoorschijn gekomen door ongebruikelijk laag water. De bovenkant van wat vermoedelijk Den Grå Ulv is, kwam daardoor boven het wateroppervlak te liggen. Zweedse experts schatten dat het schip in zijn tijd ongeveer 40 meter lang was en was uitgerust met kanonnen. Den Grå Ulv werd door de Zweden veroverd na een zeeslag bij de plaats Ebeltoft in 1659. Er bestaan geen plannen om de twee wrakken te bergen.