Nieuw onderzoek: Heilige koning stierf aan scheurbuik
Uit nieuw onderzoek blijkt dat een belangrijke Franse koning tijdens de Achtste Kruistocht aan scheurbuik stierf. Zijn fanatieke geloof stond het eten van het plaatselijke voedsel, dat rijk was aan vitamine C, niet toe.

Onderzoekers kunnen de echtheid van de kaak bevestigen via koolstof 14-datering en een vergelijking met de rest van het skelet van de koning.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat koning Lodewijk IX de Heilige tijdens de Achtste Kruistocht in 1270 niet aan de pest stierf, zoals tot nu toe aangenomen, maar aan de gevolgen van scheurbuik.
Een analyse van de kaak van de Franse koning door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Franse forensisch arts Philippe Charlier brengt namelijk aanwijzingen aan het licht dat zijn gebit en tandvlees waren aangetast door de ziekte.
Geloof werd hem fataal
Lodewijk stierf tijdens de kruistocht in Tunesië, en zijn kaak wordt al honderden jaren als relikwie bewaard in de Notre-Dame in Parijs. De wetenschappers mochten het botfragment onderzoeken en toonden tekenen van scheurbuik aan.
Waarschijnlijk liep de koning de ziekte op doordat hij weigerde het plaatselijke voedsel in Tunesië te eten: Lodewijk de Heilige was diepgelovig en meende dat een ascetisch leven hem dichter bij God zou brengen.
‘Hij at niet gevarieerd en vastte veel. Bovendien hadden de kruisvaarders zich niet zo goed voorbereid en hadden ze geen groente en fruit meegenomen,’ zegt Charlier.
Maag moet nu onderzocht
Scheurbuik kan dodelijk zijn, maar het staat bepaald niet vast dat de koning uitsluitend als gevolg van deze ziekte is overleden. Mogelijk raakte hij erdoor verzwakt en was hij vatbaarder voor bijvoorbeeld dysenterie, een ziekte die in het kamp van de kruisvaarders woedde en de kruistocht binnen een paar maanden in de kiem smoorde.
Om de doodsoorzaak definitief vast te kunnen stellen willen de onderzoekers nu de maag van de koning analyseren. Die is na zijn dood geconserveerd in een mengsel van wijn en kruiden.