Hoe lang duurden de Baltische kruistochten?
Wanneer hielden kruistochten naar het Balticum op?

Toen alle heidenen bekeerd waren, vochten de ridders van de Duitse Orde gewoon door tegen christelijke rijken in het Balticum.
De Litouwse groothertog Jogaila liet zich in 1386 dopen, opdat hij met een Poolse christelijke prinses kon trouwen. Zijn volk volgde zijn voorbeeld, en daarmee was de laatste heidense stam bekeerd.
Hoewel de kruistochten in het Oostzeegebied hun doel bereikt hadden, gingen de kruisvaarders van de Duitse Orde niet naar huis. De ridders hadden de stammen in grote delen van het huidige Estland en Letland en Pruisen in het zuiden onderworpen, en ze wilden die gebieden behouden. Nu voerden ze geen oorlog meer tegen heidenen, maar tegen de christenen om hen heen.
Pas bij de reformatie in de 16e eeuw verdween de Duitse Orde uit het Balticum. De laatste grootmeester was Albrecht van Brandenburg, die in 1525 protestant werd. In plaats van gewoon zijn functie als hoofd van de katholieke orde in te leveren, gooide hij het op een akkoordje met de Poolse koning. Albrecht mocht hertog van Pruisen worden, maar moest wel de Poolse koning erkennen als vorst van het gebied. De Zweden namen in 1561 Estland over, en Polen kreeg dat jaar de zeggenschap over Letland.