1 April: Tempeliers in afgelegen dal wisten niets van einde kruistochten

1 April! Het verhaal is niet waar, maar toch laten we het nog even staan.

2 april 2013 door Jeppe Nybye

Tempeliers vallen Syrische rebellen aan

Een woordvoerder van de Syrische opstandelingen, Taj al-Hasani, meldde gisteren – 31 maart – dat zijn mannen zware verliezen hadden geleden in een afgelegen dal, zo’n 50 kilometer van de stad Al-Sukhnah. In Syrië woedt een bloedige burgeroorlog, dus niemand kijkt op van nieuws over gesneuvelde soldaten. Maar de aanval kwam dit keer uit onverwachte hoek: in het dal blijkt al sinds het einde van de 13e eeuw een groep tempelridders te wonen, zonder enig contact met de buitenwereld.

Ridders wonen al eeuwenlang in afzondering

De Tempelorde was een krijgszuchtige ridderorde, en de leden reden steevast voorop tijdens de kruistochten, waarbij de christenen het Midden-Oosten op de moslims probeerden te veroveren. Dat is echter nooit gelukt, en in 1291 viel het laatste bastion van de tempeliers in het Syrische Tartus.

Een aantal van hen blijkt echter naar het geïsoleerde dal bij Al-Sukhnah te zijn gevlucht. Hun nakomelingen bereiden zich al eeuwenlang voor op de beslissende slag tegen de moslims. Het dal was erg geschikt als schuilplaats, want het wordt omgeven door steile rotswanden en de grond is er zeer vruchtbaar, zodat de ridders hun eigen voedsel konden verbouwen.

Tempeliers klaar voor eindstrijd

Op 31 maart, toen Syrische opstandelingen het dal binnentrokken om te herstellen van zware gevechten tegen het regeringsleger, vonden de ridders kennelijk dat de tijd rijp was voor de beslissende slag.

'Plotseling kwamen er mannen te paard op ons af. Ze droegen maliënkolders en hadden hun lansen in de aanslag,' aldus Burhan Ghalioun, een sergeant die ter plaatse was.

Burhan Ghalioun dacht in eerste instantie dat iemand een grap met hem wilde uithalen, maar toen hij zag dat de ridders zijn kameraden doodstaken met hun lansen, opende hij meteen het vuur op de aanvallers. Korte tijd later gaven de tempeliers zich over.

Taalkundige moest tempeliers verhoren

De opstandelingen probeerden de tempeliers te verhoren, maar dat bleek onmogelijk doordat ze geen Arabisch spraken maar Frankisch, de taal van het oude Frankische Rijk. De taalkundige Salam Idris, gespecialiseerd in oude talen, kon in hun eigen taal met de ridders communiceren. Ze zeiden dat ze dachten dat de opstandelingen waren gestuurd door Saladin, een beroemde Arabische aanvoerder uit de middeleeuwen.

Paus moet toestemming geven voor vredesverdrag

Salam Idris heeft de tempeliers uitgelegd dat de kruistochten al honderden jaren voorbij zijn. De ridders willen nu een vredesverdrag sluiten, maar daarvoor moeten ze eerst contact zoeken met de paus, de enige die ze willen gehoorzamen. De kersverse paus is nog druk doende met de plechtigheden rond zijn aanstelling, dus het kan wel even duren voordat hij tijd heeft om de tempelridders te ontvangen.

Historia zal binnenkort een verslaggever naar Syrië sturen om de tempeliers te interviewen.

De gevangengenomen tempeliers worden afgevoerd. Ze willen waarschijnlijk een vredesverdrag sluiten om de kruistochten te beëindigen.

Bekijk ook ...