USAF
Doomsday-vliegtuig

Wat is een Doomsday-vliegtuig?

24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar. Een Doomsday-vliegtuig staat altijd paraat om de president te redden als het ondenkbare zou gebeuren.

Doomsday-vliegtuigen zijn vliegtuigen die de Russen en Amerikanen tijdens de Koude Oorlog in de jaren 1970 ontwikkelden ter voorbereiding op een allesvernietigende kernoorlog.

De vliegtuigen dienen als een soort vliegende bunkers, waarin het staatshoofd en de ministers veilig blijven tijdens een eventuele kernaanval. Vanuit de lucht kan de president dan samen met zijn adviseurs de volgende stap in de oorlog bepalen.

Om de vliegtuigen zo veilig mogelijk te maken, zitten ze vol verdedigingsmechanismen. Zo zijn ze gebouwd om elektromagnetische pulsen te weerstaan na de ontploffing van kernwapens, die alle elektronica vernietigen. Bovendien zijn de vliegtuigen uitgerust met analoge besturingsmechanismen waar geen cyberaanval tegenop kan.

Doomsday-vliegtuig

In het Doomsday-vliegtuig Boeing E-4B passen 112 personen voor als er een kernoorlog uitbreekt.

© USAF

Vliegtuigen staan altijd paraat

Hoeveel Russische Doomsday-vliegtuigen er zijn, is onbekend, maar de VS heeft er nu vier. Ze zijn technisch gezien niet geheim, maar ze worden maar zelden genoemd door de overheid – en over hun locatie en vliegschema wordt altijd heel geheimzinnig gedaan.

Desalniettemin is het wel bekend dat er te allen tijde ten minste één Doomsday-vliegtuig paraat staat – klaar om de president en zijn gevolg te redden als de VS te maken krijgen met een grootschalige aanval. De vliegtuigen werden ingezet op 11 september 2001 tijdens de terroristische aanslag in New York.

Eind maart 2022 werd een Amerikaans Doomsday-vliegtuig, een Boeing 747 E-4B, gespot boven het Kanaal. Het vliegtuig was vermoedelijk opgestegen omdat Rusland dreigde atoomwapens in te zetten als het Westen zich zou bemoeien met de invasie van Oekraïne.