US Atomic Energy Commission
Waterstofbom

Waar ontplofte de eerste waterstofbom?

Op 1 november 1952 waren de Amerikanen getuige van de grootste explosie die de mens toen ooit had veroorzaakt. Er ontplofte een waterstofbom waarbij de atoombom op Hiroshima in het niet viel.

1000 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima. Zo heftig was de eerste waterstofbom die de VS tot ontploffing brachten tijdens een test op 1 november 1952.

De enorme explosie vond plaats in de Grote Oceaan, boven het eiland Elugelab, dat daarna ‘tot stof vergaan was’.

Slechts een paar seconden na de ontploffing ontstond er een vuurbal met een diameter van 6,5 kilometer, en daarna was Elugelab alleen nog maar een krater.

‘Ik zou zweren dat de hele wereld in de fik stond,’ schreef een ooggetuige later.

Brintbombe
© US Atomic Energy Commission

De VS maakten de eerste bom

De historische testexplosie was onderdeel van de atoomwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie die sinds de Tweede Wereldoorlog woedde.

Beide landen probeerden een nog krachtiger bom dan de atoombom te maken, en de VS kwamen op voorsprong toen Amerikaanse wetenschappers energie uit de samensmelting van atomen wisten te gebruiken om een waterstofbom te maken. Een atoombom wordt, daarentegen, gemaakt door het splitsen van atomen.

VIDEO: Bekijk de ontploffing van de eerste waterstofbom

Video

Russen haalden de VS in

De waterstofbom werd echter niet overal even enthousiast onthaald. Een van de grootste critici was ‘de vader van de atoombom’, J. Robert Oppenheimer, die vreesde dat de waterstofbom de wapenwedloop alleen maar verder zou laten escaleren.

Oppenheimer had gelijk. De explosie in 1952 gaf de Amerikanen een tijdelijke voorsprong, maar al het jaar erop kwamen de Russen met hun eigen testwaterstofbom – en een paar jaar later hadden China, Frankrijk en Groot-Brittannië ook waterstofbommen.

Later hebben India, Pakistan, Israël en Noord-Korea waarschijnlijk ook waterstofbommen ontwikkeld.