Het leven in de communistische DDR was grijs en troosteloos voor veel van zijn inwoners. Nu heeft de Duitse onderzoeker Ellen von den Driesch onthuld hoe erg het was. Ze heeft toegang gekregen tot voorheen geheime documenten van het Oost-Duitse regime.
De cijfers laten zien welk percentage van de bevolking tussen 1952 en 1990 zelfmoord pleegde. En dat is een huiveringwekkend aantal.
In die bijna 40 jaar pleegden 31 op de 100.000 Oost-Duitsers zelfmoord, twee keer zoveel als in het democratische West-Duitsland. Jarenlang was het Oost-Duitse zelfmoordcijfer het hoogste van Europa.
Cijfers waren geheim
De torenhoge zelfmoordcijfers werden geheim gehouden en het regime probeerde te doen alsof de DDR alleen maar blije burgers kende. Het onderzoek van Von den Driesch onthult genadeloos dat zo’n 200.000 Oost-Duitsers zichzelf van het leven beroofden.
Slechts twee mensen in de DDR kenden de waarheid: de minister van Volksgezondheid en het staatshoofd, die de dossiers van de autoriteiten lazen.
Toen de DDR in 1989 instortte, werden tal van documenten vernietigd, maar werknemers van het centraal bureau voor de statistiek van de DDR bewaarden de papieren met zelfmoordcijfers, mogelijk om ze later te verkopen.
De documenten kwamen terecht in het Duitse federale archief – in stapels paperassen, die Von den Driesch minutieus doorspitte.