Noord-Koreaanse overloper bezorgde de VS een MiG

Det sovjetiske superfly MiG-15 nedskød amerikanske kampfly på stribe i Koreakrigens første år. Men da en nordkoreansk pilot forærede de ivrige amerikanere et helt intakt fly den 21. september 1953, ændrede det styrkeforholdet.

In de VS veranderde No Kum-sok zijn naam in Kenneth H. Rowe en werd hij elektro-ingenieur.

© Imageselect

Sinds de Amerikanen in november 1950 kennismaakten met de MiG-15 boven Noord-Korea, vergaarde het leger informatie over de Russische straaljager.

Er werd een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor degene die de Amerikanen een exemplaar van het toestel kon bezorgen.

Een intacte MiG kregen de VS niet tijdens de Koreaoorlog, maar op 21 september 1953, twee maanden nadat de wapenstilstand was gesloten, kreeg de bemanning van de basis Gimpo onverwacht bezoek: de Noord-Koreaanse piloot No Kum-sok zette zijn toestel op de landingsbaan.

De Noord-Koreaan wilde eigenlijk alleen maar overlopen naar het Westen, maar dat deed hij in een geheel functionele MiG-15.

Het toestel werd zorgvuldig onderzocht door deskundigen en getest door piloten. Zo bracht de Amerikaanse luchtmacht het vliegtuigtype tot in detail in kaart.

De testpiloten noemden het een ‘prachtige machine’ en begrepen wel waarom de Russische straaljager zo’n uitdaging was geweest voor de Amerikaanse F-86 Sabre.

No Kum-sok was niet op de hoogte van de beloning van 100.000 dollar, maar kreeg hem toch en mocht als politiek vluchteling naar de VS komen.

Zijn actie maakte echter ook slachtoffers: vijf van No’s collega’s van de luchtmacht werden geëxecuteerd.