In 1962 testte Edward Teller in de woestijn van Nevada hoe goed een waterstofbom graven kon. Miljoenen tonnen radioactief zand gingen de lucht in.

Nieuw kanaal met waterstofbommen

Eind jaren 1950 waren Amerikaanse wetenschappers op zoek naar alternatieve manieren om kernwapens te gebruiken. Een van de wildste plannen was het graven van een tweede Panamakanaal met behulp van waterstofbommen.

Waterstofbommen moesten weg door Panama blazen

In 1958 riepen de VS een merkwaardig project in het leven. Het doel van Operation Plowshare, zoals het heette, was om uit te vinden of kernwapens ook voor andere dingen dan massale vernietiging konden worden gebruikt. Het project stond onder leiding van de natuurkundige Edward Teller, die onder meer wilde dat de VS met behulp van 302 waterstofbommen een nieuw en groter Panamakanaal zouden uitgraven. Teller had namelijk ondergrondse kernproeven uitgevoerd, en had daarbij ontdekt dat kernwapens miljoenen tonnen aarde konden wegblazen.

VS deden 27 graafpogingen met atoom- en waterstofbommen

Edward Teller had ook plannen om een kunstmatige haven in Alaska uit te blazen en met atoombommen naar aardgas te zoeken in de bergen van de VS. In totaal voerden Teller en zijn team 27 kernproeven uit voordat het project stilgezet werd.

Download het ongelooflijke verhaal uit Historia 6/2014.VIDEO: Kernexplosies van de Koude Oorlog

Gedurende de Koude Oorlog voerden de supermachten samen meer dan 2000 kernproeven uit.

Deze animatie geeft een overzicht van alle kernexplosies ooit:Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...