Kettingrokende kanselier wilde Oost-Duitsland kopen
Uit Amerikaanse documenten blijkt dat West-Duitsland in de jaren 1960 plannen had om Oost-Duitsland van de Sovjet-Unie te kopen.

De altijd sigaren rokende Ludwig Erhard wilde de Sovjet-Unie overhalen om Oost-Duitsland te verkopen.
Duitsland Uit recent gepubliceerde Amerikaanse documenten blijkt dat West-Duitsland in de jaren 60 Oost-Duitsland wilde kopen van de Sovjet-Unie. Volgens weekblad Der Spiegel besprak een hoge West-Duitse ambtenaar dit in 1963 met de Amerikaanse ambassadeur in Bonn.
Bondskanselier Ludwig Erhard was bereid de Sovjet-Unie minstens tien jaar lang 2,5 miljard dollar per jaar te betalen.
Dat was 25% van het bruto nationaal inkomen van West-Duitsland. Erhard ging er niet van uit dat hij het geld terugkreeg.
Sovjet-Unie moest zich terugtrekken uit Oost-Duitsland
Als tegenprestatie moest Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de Sovjettroepen echter geleidelijk terugtrekken uit Oost-Duitsland, dat daarna onafhankelijk zou worden. Als de tijd rijp was, zouden Oost- en West-Duitsland kunnen worden herenigd.
Aanleiding tot dit idee was het enorme begrotingstekort waarmee de Sovjet-Unie in 1963 kampte. De financiële problemen waren ontstaan doordat het land grote hoeveelheden graan van het Westen moest kopen om de bevolking te kunnen voeden.
Amerika zag echter niets in Erhards plan. Het land was er fel op tegen om zijn vijand in de Koude Oorlog van westers geld te voorzien. In 1965 gaf Erhard het idee daarom op.