Shutterstock & Mrrebel1453
Rode telefoon op de Sovjet- en Amerikaanse vlaggen

Hoe vaak werd de hotline gebruikt tijdens de Koude Oorlog?

Om een allesvernietigende kernoorlog te voorkomen, besloten de VS en de Sovjet-Unie om een directe communicatielijn tussen de twee landen op te zetten. Die lijn was echter geen telefoon, zoals ons in films en boeken wordt wijsgemaakt.

Tijdens de Cubacrisis in 1962 was de wereld dichter bij een allesvernietigende kernoorlog dan ooit tevoren, toen de VS en de Sovjet-Unie op het randje van een Derde Wereldoorlog balanceerden.

Een van de redenen dat het conflict escaleerde was dat officiële diplomatieke berichten tussen de twee landen extreem traag aankwamen. In sommige gevallen waren berichten wel zes uur onderweg, terwijl elke minuut telde.

Om een soortgelijk conflict te voorkomen, legden de grootmachten een kabel van 16.000 kilometer van de VS naar de Sovjet-Unie en openden ze op 30 augustus 1963 een directe communicatielijn tussen het Pentagon en het Kremlin.

Zo konden de staatshoofden snel en efficiënt met elkaar communiceren tijdens internationale crises.

In veel films en boeken bellen ze elkaar via een rode telefoon, maar die heeft helemaal nooit bestaan.

De telefoon was een fax

In plaats daarvan verliep de communicatie via een telegramverbinding, die in 1986 werd vervangen door een fax.

En daarvan werd meerdere malen gebruikgemaakt.

VIDEO: Drie gevallen waarin communicatie een kernoorlog voorkwam

Video

Tijdens de [Koude Oorlog] (https://historianet.nl/oorlog/koude-oorlog) waren de VS en de Sovjet-Unie betrokken bij acht internationale crises – waaronder de Zesdaagse Oorlog (1967), de Afghaanse Oorlog (1979-89) en de Golfoorlog (1991).

Daarnaast communiceerden de twee landen minstens drie keer, onder meer over de dood van John F. Kennedy en het Apolloprogramma.

Hoewel de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, bestaat de lijn nog steeds – nu in de vorm van een computernetwerk met beveiligde chats en e-mails tussen de VS en Rusland.

De lijn werd in 2003 gebruikt toen de presidenten George W. Bush en Vladimir Poetin de wederopbouw van Irak na de Irakoorlog bespraken.