De grensovergangen tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland werden van 1948 tot 1989 streng bewaakt.

Doortrapte valstrik: Veiligheidsdienst lokte vluchtelingen in de val

Tsjechië wil de mannen opsporen achter een duivelse val waardoor vluchtelingen in de Koude Oorlog hun beste vrienden aangaven.

Kort na de Tweede Wereldoorlog bedacht de geheime dienst van Tsjecho-Slowakije een van de slimste listen van de Koude Oorlog. In het geheim zette ze valse grensposten op, waardoor Tsjecho-Slowaakse vluchtelingen dachten dat ze West-Duitsland al hadden bereikt.

De Amerikaanse soldaten die de vluchtelingen ontvingen, waren in werkelijkheid leden van de StB, de geheime politie van Tsjecho-Slowakije. ‘Het was diep tragisch. Deze mensen werden naar een gebied gebracht waarvan ze dachten dat het in het Westen lag’, aldus Pavel Bret tegen de krant The Telegraph.

Veiligheidsagenten deden of ze Amerikanen waren

Bret leidt het Tsjechische centrum voor onderzoek naar communistische misdaden. Volgens hem droegen de leden van de geheime politie Amerikaanse uniformen en vroegen ze de vluchtelingen de namen op te schrijven van degenen die hen bij de vlucht hadden geholpen.

Soms dronk een valse Amerikaanse officier zelfs een glas whisky met een vluchteling uit Tsjecho-Slowakije, waardoor die makkelijker zijn verhaal deed en zijn beste vrienden verraadde – zonder
het door te hebben.

‘De val zat geniaal in elkaar, dat kun je niet ontkennen’, zegt Bret. Als de vluchtelingen alles hadden verteld, werden zij en hun connecties gearresteerd en vaak zwaar gestraft.

De geheime operatie vond plaats van 1948 tot 1951, en een aantal van de bedenkers zou nog in leven zijn. Volgens The Telegraph willen de Tsjechische autoriteiten deze mensen opsporen.

Bekijk ook ...