Negen jaar lang leverde de CIA-agent Aldrich Ames voor veel geld topgeheimen aan de KGB. FBI-agenten wisten hem in 1994 te arresteren.

CIA-man was KGB-informant

De KGB probeert een informant bij de CIA te krijgen. Begin 1985 vindt de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie CIA-agent Aldrich Ames bereid om Amerikaanse spionnen achter het IJzeren Gordijn te verraden. Ames leidt een luizenleventje terwijl de KGB zijn collega’s liquideert.

19 november 2013

CIA-agent heeft bijbaan nodig om schulden af te betalen

CIA-agent Aldrich Ames zit diep in de schulden. Het is september 1984 en zijn echtscheiding kost hem handenvol geld. Rosario, zijn nieuwe Colombiaanse vriendin, heeft bovendien een gat in haar hand en geen werk, en het stel geeft veel meer geld uit dan Ames verdient.

Na een afspraak in New York met zijn echtscheidingsadvocaten zit Ames in de trein terug naar Washington. Hij overdenkt de opties. Een bijbaan in de lokale supermarkt lijkt hem niets; het zou te pijnlijk zijn als er een collega van de CIA langs zou komen. Hij speelt met de gedachte aan een bankoverval. Maar hij zou heel wat banken moeten kraken om zijn schuld van circa 50.000 dollar bij elkaar te roven, denkt hij.

Ames van onschatbare waarde voor KGB

Maar er is een derde mogelijkheid. De 43-jarige Ames is gespecialiseerd in de aartsvijand, de Sovjet-Unie, en hij heeft toegang tot uiterst vertrouwelijke informatie over de spionnen die de Amerikanen achter de vijandelijke linies gerekruteerd hebben. Als hij tegen betaling kennis doorsluist naar de Russische geheime dienst, de KGB, is hij in één klap uit de schulden.

Tegen de tijd dat zijn trein Union Station in Washington binnenrolt, heeft Ames het idee al laten varen. Maar een half jaar later wordt de verleiding toch te groot. Aldrich Ames is bereid zijn land te verraden, en voor de KGB komt hij als geroepen. Hij wordt een van de meest waardevolle spionnen van de Sovjet-Unie in de geschiedenis. Negen jaar speelt Ames dubbelspel, hij zwemt in het geld en trekt een bloedig spoor. De KGB leidt de Amerikanen intussen af met valse sporen – hun kip met de gouden eieren kan zijn gang gaan.

Download het artikel uit Historia 9/2013 en lees het hele verhaal over de CIa-agent die de belangrijkste spion van de Sovjet-Unie werd.

(Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen lezen.)

Bekijk ook ...