De Britten kochten 58 Tridentraketten om zo veel mogelijk burgers te doden.

Britten bereid om 10 miljoen Russen te doden

Uit geheime papieren uit de jaren 1970 blijkt dat Engeland bij een oorlog miljoenen Russische burgers wilde opofferen om de USSR af te schrikken.

Eind jaren 1970 gaf de Britse regering groen licht voor een zodanige opwaardering van de kernwapens, dat Engeland ten minste 10 miljoen Sovjetmannen, -vrouwen en -kinderen kon ombrengen.

Het ijskoude argument van de experts was dat het ene miljoen mensen dat de Britten eerst ‘slechts’ konden ombrengen, de Sovjet-Unie niet zou weerhouden van een poging om West-Europa te veroveren. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die onderzoeker Brian Burnell vond in The National Archives in Londen.

Hoe meer doden, hoe beter

De documenten stammen uit 1978, toen Britse politici en experts bespraken in hoeverre het land zich kon redden met de bestaande Polaris-kernraketten. Een van de prominentste Britse kernwapenexperts, Michael Quinlan, dacht dat de Sovjet-Unie een veel hogere pijngrens had dan Groot-Brittannië, omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 20 miljoen Russen het leven hadden gelaten.

‘Het is verre van zeker dat de Sovjetleiders de grens voor de verovering van West-Europa trekken bij een veries van hooguit één procent van de bevolking’, zo benadrukte Michael Quinlan. Uit een ander document blijkt dat Groot-Brittannië bij een oorlog zo veel mogelijk burgers wilde doden in onder meer Moskou en Leningrad (nu Sint-Petersburg).

Berekeningen tonen aan dat de kernwapens, als ze in de lucht zouden ontploffen, in één keer 40% van de inwoners zouden doden. Een ontploffing op de grond was volgens de documenten voordeliger, omdat dan vrijwel alle inwoners zouden worden gedood zonder dat ze zich konden beschermen – zelfs niet in ondergrondse bunkers.

Veel kernwapens worden bewaard in onderzeeërs.

Bekijk ook ...