Hebben democratieën oorlog gevoerd?
Er wordt wel gezegd dat democratieën niet met elkaar vechten. Klopt dat?

Democratische regeringen hebben conflicten in de regel vreedzaam opgelost. Maar dat komt vooral doordat de democratie op veel plaatsen pas in de 20e eeuw ingang vond, toen de internationale samenwerking toenam. Vóór die tijd was democratische broederschap ondergeschikt aan staatsbelangen en aan nationale trots.
Een uitzondering is de oorlog van 1812 tussen de VS en Groot-Brittannië. De Britse dominantie op zee was Amerika een doorn in het oog – en de kolonie Canada stond bij enkele politici in de belangstelling. Ongeveer drie jaar later eindigde de oorlog zonder dat een van beide een duimbreed had toegegeven.
In 1898 botsten Franse en Britse koloniale belangen tijdens het Fashoda-incident. Onenigheid over het recht op gebieden in Soedan bracht de twee landen op het randje van oorlog, tot de Franse regering een stap terug deed.
Een jaar later begon Groot-Brittannië een oorlog tegen de twee Boerenrepublieken in Zuid-Afrika. De Britten annexeerden het gebied.
De Britse oorlogsverklaring aan Finland in 1941 was louter een formaliteit. Er is niet daadwerkelijk gevochten, ook al was Finland wel een bondgenoot van Hitler.