Besançon i det østlige Frankrig blev bygget 1668-1711 og var en af rigets stærkeste fæstninger. Tre lag af bastioner gav forsvarerne mulighed for at anlægge en morderisk krydsild fra alle vinkler. Foto: Wikipedia

Zonnekoning metselde Frankrijk in

Frankrijk was goed beschermd onder de Zonnekoning: 160 vestingen, gebouwd door bouwmeester Vauban, omringden het rijk van Lodewijk XIV. Als de galerij niet goed weergegeven wordt, druk dan op F5 of 'vernieuwen'.

14 juli 2014 door Esben Mønster-Kjær

Zonnekoning liet Frankrijk inmetselen

Eind 17e eew gonsde het langs de Franse grenzen van de activiteit. Het meest ambitieuze verdedigingsproject sinds de Romeinse tijd en de bouw van de Chinese Muur was begonnen. Bij elke weg, rivier en vallei schoten de stervormige vestingen als paddenstoelen uit de grond.

Het brein achter het megaproject was maarschalk Vauban, de bouwmeester van de Zonnekoning. Binnen 20 jaar bouwde of versterkte hij 160 vestingen, die samen een ondoordringbare barrière vormden.

Citadellen beveiligden Zonnekoning

Vauban maakte het nog mee dat vijanden zich op zijn verdedigingslinie stortten. In 1701 begon een grote Europese oorlog, en een machtig bondgenootschap probeerde tot Parijs door te dringen. Maar na een belegering van meer dan 10 jaar moest het invasieleger opgeven.

Indrukwekkende bergforten, kustbatterijen en hele vestingsteden staan nog overeind, en 12 van de bouwwerken van Vauban staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lees het hele artikel uit Historia 6/2014 over de bouw van het onneembare stelsel van vestingen van de Zonnekoning en Vauban.

Let op: om het artikel te kunnen downloaden, heb je een account op onze site nodig.

De vele vestingen van de Zonnekoning beschermden de Franse buitengrenzen. 12 staan er vandaag de dag op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze galerij zie je er een aantal.

De bouw van de vesting bij Besançon in Oost-Frankrijk begon in 1668. Toen hij in 1711 klaar was, was het een van de sterkste – en duurste – vestingwerken van het land. Dankzij drie bastions konden de verdedigers aanvallers vanuit alle mogelijke hoeken beschieten. Foto: Wikipedia

De hoge vestingwerken van Besançon zijn strategisch gelegen aan de rivier de Doubs en beschermden tegen aanvallen vanuit Zwitserland en Duitsland.

17e-eeuwse vestingwerken waren stervormig en bestonden uit slotgrachten, dikke aarden wallen en driehoekige bastions. Vanuit de bastions konden de verdedigers langs de zijkant van de vesting vuren. Dit is een plattegrond van de vestingstad Neuf-Brisach aan de Rijn aan de Frans-Duitse grens. Foto: Fortified-Places

Vestingsteden als Neuf-Brisach hadden dikke aarden wallen die de energie van de vijandelijke kanonskogels absorbeerden. De verdedigingslinies waren niet even hoog, zodat de binnenste kanonnen over de buitenste heen konden schieten.

Saint-Martin-de-Ré werd op een eiland bij de vlootbasis La Rochelle gebouwd om de kust te beveiligen. In 1873 werd het fort ingericht als gevangenis, en vele gevangenen vertrokken hiervandaan naar het beruchte Duivelseiland bij Frans-Guyana.

Toen de Engelsen en de Hollanders in 1694 het strategisch belangrijke Brest probeerden in te nemen, moesten ze eerst langs de vestingwerken van de Zonnekoning bij Brest. Vanaf de 18 meter hoge Vaubantoren en de omliggende batterijen bestookten de Fransen de invasievloot. Meer dan 1200 soldaten en zeelieden kwamen hierbij om. De Engelsen en Hollanders gaven hierna hun invasieplannen op. Foto: Wikipedia

De Franse vestingen trokken in heel Europa de aandacht, en ook de Deense vesting Kastellet in Kopenhagen werd naar Frans voorbeeld gebouwd. De Nederlandse bouwmeester Henrick Ruse gooide er tussen 1662 en 1666 maar liefst 121.670 rijksdaalders of drie ton zilver tegenaan.

Bekijk ook ...