De soldaat Kim Shin-jo werd opgepakt en werkte later met de Zuid-Koreaanse politie mee.

Van soldaat in Noord-Korea tot predikant in Zuid-Korea

In 1968 werden 31 Noord-Koreaanse soldaten naar Zuid-Korea gestuurd om president Park Chung-hee te doden. De missie mislukte, en luitenant Kim Shin-jo werd opgepakt. Toen hij twee jaar later Zuid-Koreaans burger werd, werd zijn familie geëxecuteerd.

Noord-Koreaan niet gestraft voor moordmissie

In januari 1968 vlucht de Noord-Koreaanse elitesoldaat Kim Shin-jo de bergen rond Seoel in. Zijn moordmissie is mislukt, en duizenden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse soldaten zijn naar hem op zoek. De 27-jarige luitenant wordt uiteindelijk gevangengenomen en verhoord. Hij vertelt dat hij naar Zuid-Korea kwam om president Park Chung-hee te doden. Omdat Kim Shin-jo meewerkt met het leger, wordt hij niet gestraft.

Familie in Noord-Korea gedood

Twee jaar later wordt Kim Shin-jo Zuid-Koreaans staatsburger. Hij is geroerd over de goede behandeling die hij in het land krijgt. In Noord-Korea wordt zijn familie echter in het openbaar terechtgesteld voor zijn misdaden. Ziek van verdriet overweegt hij om zelfmoord te plegen, maar hij vindt troost in het christendom. In 1997 wordt hij predikant bij een protestantse kerk in Zuid-Korea.

De Noord-Koreaanse overloper vertelt zijn ongelooflijke verhaal:


Lees meer over de missie

Lees het hele verhaal over de Noord-Koreaanse moordmissie in Historia 4/2015.

Bekijk ook ...