Alexey Druzhinyn / EPA / Ritzau Scanpix

1 APRIL: Poetin is familie van Napoleon en Dzjengis Khan

Russische genwetenschappers hebben het DNA van president Poetin in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat hij verrassend nauw verwant is met enkele grote historische persoonlijkheden.

Dat de Russische president Vladimir Vladimirovitsj Poetin zich niet de kaas van het brood laat eten, is de wereldleiders al jaren bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek dat de president het niet van een vreemde heeft.

De Russische Academie van Wetenschappen bracht het DNA van Poetin in kaart en vergeleek dit met DNA-sporen van een aantal bekende historische personen.

‘Dit is uniek! Het DNA-profiel van de president komt overeen met dat van Napoleon, Caesar, Alexander de Grote en Dzjengis Khan, en de verwantschap staat onomstotelijk vast,’ zegt onderzoeksleider Aleksei Kochetov van het instituut voor cytologie en genetica, een afdeling van de Russische Academie van Wetenschappen in Siberië.

Zo zagen Poetins voorouders eruit:

Onderzoekers recreëren familiealbum met AI

Kunstmatige intelligentie ontwikkeld in samenwerking met software-experts van de Kalashnikov Technische Universiteit heeft ruim 400 genetische markers voor uiterlijk gecombineerd met het DNA van de familie Poetin en met historische afbeeldingen. Het resultaat laat met 97 procent waarschijnlijkheid zien hoe Poetins beroemde familieleden eruitzagen.

Wiki Commons / KB / Shutterstock / Musée Crozatier

Napoleon was Russische bastaard

Napoleons moeder, Laetitia Bonaparte, kwam van lage adel op Corsica en woonde in de havenstad Ajaccio, waar veel Russische zeelieden kwamen. Volgens onderzoekers leidde een jeugdige affaire mogelijk tot de geboorte van Napoleon.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Alexander de Grote had Scythische roots

De misschien wel grootste legerleider in de geschiedenis stamde af van het Macedonische koninklijke geslacht de Argeaden. Zijn opa, Amyntas III, was een notoire versierder die veel echtgenotes en minnaressen had, onder wie Scythen uit het huidige Oekraïne.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Dzjengis Khan had genen van de Roes

In de 13e eeuw stichtte Dzjenghis Khan een Mongools rijk dat zich uitstrekte van Korea tot aan de Krim. Dzjenghis was veel verschuldigd aan zijn grootvader, Khabul Khan – waarschijnlijk ook een genenpool verrijkt met DNA van geroofde Roes-vrouwen uit het Kievse Rijk in het westen.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Julius Caesar is te herleiden tot de Wolga

De Julisch-Claudische dynastie in Rome bestond uit nakomelingen van de held Aeneas, die wordt gezien als de stichter van Rome. Aenas kwam uit Troje, nabij de invaart van de Zwarte Zee. En volgens Russische onderzoekers stamde hij oorspronkelijk uit de Wolgaregio – net als Poetin.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Krachtige potentie verklaart familierelaties

Hoogleraar geogenetica Aleksei Kochetov legt uit dat het DNA-profiel van Poetin tot het zeldzame type ‘alfa-alfa-viril’ behoort, dat maar een paar promille van de mensheid bezit.

Kochetov en zijn collega’s denken dat de familie van de president in de loop van de geschiedenis extreem vruchtbaar is geweest, wat de vele historische connecties verklaart.

De Russen proberen inmiddels al DNA-monsters te pakken te krijgen van 120 andere vooraanstaande personen, zoals Mahatma Gandhi, Willem de Veroveraar, Harry Mulish en Chuck Norris, want zoals professor Kochetov zegt: ‘We zijn ervan overtuigd dat president Poetin afstamt van vrijwel alle grote namen in de geschiedenis.’