Patton was een uitstekend generaal, maar als zijn superieuren even niet opletten, trok hij zijn eigen plan.

Patton joeg Hitler de stuipen op het lijf

George S. Patton was een van de beste generaals van de VS in de Tweede Wereldoorlog – en een van de excentriekste.

8 juni 2015 door Jannik Petersen

Patton loopt Europa onder de voet

'Een goede Duitser is een dode Duitser' was een van de motto's van generaal Patton. Als opperbevelhebber van het 3e Leger van de VS boekte hij in 1944 in Frankrijk meer terreinwinst dan welke andere geallieerde generaal dan ook. De toen 58-jarige strateeg had zijn kunnen al getoond in de strijd tegen de troepen van Rommel in Noord-Afrika in 1942 en de verovering van Sicilië in 1943, maar in Frankrijk ging hij pas echt los.

Met zijn gedurfde bliksemaanvallen veroverde hij binnen 280 dagen 12.000 plaatsen op de Duitsers. Hij trok vanaf de Atlantische kust dwars door Frankrijk en Zuid-Duitsland, en stond voor de poorten van Praag toen nazi-Duitsland zich overgaf.

De tankgeneraal

Patton werkte graag met tanks, die de vijand met hoge snelheid en gesteund door jachtvliegtuigen overvielen. Terwijl andere generaals zich vooral druk maakten over hun kwetsbare flanken, kende Patton geen vrees wanneer hij aanviel. 'Flanken? Voor de vijand mijn flanken ontdekt, heb ik zijn keel allang doorgesneden,' zei Patton lachend op een van de vele persconferenties die hij gaf als hij weer eens een stad of dorp had veroverd.

'Hij was de perfecte bevelhebber. Het is niet overdreven om te zeggen dat Patton de vijand de stuipen op het lijf joeg,' aldus generaal Eisenhower, de baas van Patton. Ook Adolf Hitler was onder de indruk van de prestaties van Patton en noemde hem 'de gekke cowboygeneraal'.

Patton over zijn uitspraken

Over al zijn kleurrijke en soms vulgaire uitspraken zei Patton in 1945 tegen een journalist: 'In een oorlog moet een legerleider zijn mannen bijna dagelijks een wisse dood tegemoet sturen. Sommige van hen zijn zijn vrienden, en hij is verantwoordelijk voor ieder van hen. Als hij een hart in zijn lijf heeft, wil hij het liefst in een hoekje gaan zitten janken als een klein kind, maar dat kan hij niet. Dus loopt hij te vloeken.'

Patton voegde hieraan met een brede grijns toe: 'Sommige opmerkingen maak ik omdat ik gewoon word meegesleept door mijn eigen welbespraaktheid.'

<!-- Lees het hele verhaal van <strong><a href="https://historienet.dk/krig/2-verdenskrig/krigens-store-profiler/george-patton-den-gale-cowboy-general">Patton</a></strong> in ons uitgebreide portret. -->


3 dingen die je niet wist over Patton

  • Patton werd in 1943 bijna het leger uit gezet toen hij een gewonde soldaat sloeg tijdens een bezoek aan een veldhospitaal. De generaal noemde hem een lafaard die niet wilde vechten. De zaak werd in de doofpot gestopt en Eisenhower eiste dat Patton meedeed aan de invasie van Frankrijk.


  • Patton vocht tegen de Mexicaanse guerrillaleider Pancho Villa toen deze in 1915 en 1916 de Amerikaanse grens overstak. Tijdens de Slag bij Columbus doodde hij persoonlijk de guerrilla Julio Cardenas, waarna Patton diens lijk op de motorkap van zijn auto bond en naar huis reed.


  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Patton de eerste Amerikaanse officier aller tijden die een tankeenheid aanvoerde.


Wil je meer lezen over Patton?


Bekijk ook ...