Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hannibal versloeg de Romeinen toen hij zijn 30.000 troepen, 37 olifanten en ruim 15.000 paarden over de Alpen had geleid om Italië binnen te vallen.

© Wikimedia
Oorlog - Grote namen uit de oorlog

Ontlasting zette onderzoekers op het spoor van Hannibal

Met behulp van 2000 jaar oude ontlasting denken onderzoekers nu de plek te kunnen aanwijzen waar de veldheer Hannibal de Alpen overstak.

De Carthaagse veldheer Hannibal leidde zijn 30.000 troepen over de Alpen door de smalle bergpas Col de la Traversette ten zuidoosten van Grenoble in Frankrijk en ten zuidwesten van Turijn in Italië.

Dat zegt een internationaal onderzoeksteam, dat beweert een ruim 2000 jaar oud raadsel te hebben opgelost.

Hannibals oorlogsdieren geven route prijs

Over de route van Hannibal wordt al heel lang gediscussieerd. In de jaren 1950 beweerde de Engelse embryoloog Gavin de Beer als eerste dat de veldheer via de Col de la Traversette de Alpen moet zijn gepasseerd.

Het onderzoeksteam, dat wordt geleid vanuit de York University in Toronto, meent deze theorie nu te hebben bevestigd. Want toen de onderzoekers de grond in de Alpen bij de betreffende pas analyseerden, ontdekten ze iets wat alleen afkomstig kon zijn van Hannibals leger: ontlasting uit circa 200 v.Chr.

In de ontlasting werden bacteriën aangetroffen die vooral voorkomen in paardenpoep. Aangezien Hannibal een groot aantal paarden in zijn leger had, denken de onderzoekers dat Hannibals route over de Alpen via deze pas ging.

Route bracht Hannibal de overwinning

De weg door de pas was geen peulenschil voor Hannibal en zijn leger, bijvoorbeeld vanwege het gevaar van vallende rotsblokken. Volgens de onderzoekers koos de veldheer juist deze levensgevaarlijke route omdat hij hinderlagen wilde vermijden van de lokale stammen die in dit gebied huishielden.

Hannibal leidde het Carthaagse leger tegen de Romeinen in de Tweede Punische Oorlog van 218 tot 201 v.Chr. Nadat hij de Alpen was overgestoken, slaagde hij erin het Romeinse leger te verslaan en Italië binnen te vallen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg