Nieuwe vondst: Mussolini schreef brief aan de toekomst

Een Nederlandse onderzoeker heeft in Rome een brief van Mussolini gevonden die toekomstige generaties vertelt over de gloriedagen van het fascisme.

De obelisk van 300 ton waaronder Mussolini zijn brief verstopte, heeft de inscriptie 'MVSSOLINI DVX', wat 'Mussolini, de leider' betekent.

© Wikipedia

In 1932 liet Mussolini in het sportcomplex Foro Italico in Rome een 36 meter hoge marmeren obelisk oprichten als symbool van de macht van het fascisme.

Maar bijna niemand wist dat Mussolini in een metalen kistje onder de obelisk een stuk perkament had verstopt: een geheime boodschap, waarin Mussolini's rol als de bevrijder van Italië werd verheerlijkt voor toekomstige generaties.

Fascistische propaganda

Het bericht van 1200 woorden verhaalt onder andere over Mussolini als leider. Het perkament is gevonden met behulp van bronnen uit bibliotheken en archieven in Rome.

Het document werd ontdekt door Bettina Reitz-Joosse van de Rijksuniversiteit Groningen en Han Lamers van de Humboldtuniversiteitin Berlijn en de Katholieke Universiteit Leuven. Zij bestempelen de tekst als fascistische propaganda.

'Na de Eerste Wereldoorlog stond Italië aan de rand van de afgrond. Volgens dit bericht hielp Mussolini het land er weer bovenop dankzij zijn goddelijke inzicht en ingrijpen,' zegt Lamers.

Mussolini als nieuwe Romeinse keizer

Mussolini zag zichzelf als een nieuwe Romeinse keizer en was ervan overtuigd dat zijn boodschap alleen zou worden gelezen als de obelisk – en daarmee ook het fascisme – zou worden afgebroken. De tekst moest ervoor zorgen dat hij nooit werd vergeten, en daarom is het geen toeval dat het bericht in het Latijn is geschreven, aldus de onderzoekers.

'Latijn was de dominante taal in het Romeinse Rijk, en de fascisten wilden dit rijk terugbrengen. Bovendien beschouwden ze het Latijn als een eeuwige taal, die bij uitstek geschikt was voor boodschappen aan de toekomst.'

Alle informatie over Mussolini's perkament is recent gepubliceerd door Bloomsbury Publishing.