Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Parfum werd Napoleon fataal

Napoleon werd maar 51 jaar, en 200 jaar lang zagen deskundigen de meest logische verklaring over het hoofd, aldus een Britse scheikundige.

Jacques-Louis David, Belvedere, Shutterstock

Op 5 mei was het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte in gevangenschap stierf op het Zuid-Atlantische eiland Sint-Helena. Sindsdien vragen deskundigen en complotdenkers zich af wat hem fataal werd.

Zo wordt gerept van vergiftiging en de dampen van arseenhoudend behang. Sommigen denken zelfs dat Napoleon helemaal niet op Sint-Helena is gestorven maar naar Amerika is ontkomen.

Hoogleraar scheikunde Parvez Haris van de De Montfort University in Leicester verwerpt al deze verklaringen.

‘Onderzoekers hebben de meest logische verklaring over het hoofd gezien,’ vindt hij.

Al bij de lijkschouwing in 1821 vond Napoleons lijfarts sporen van maagkanker. De arts maakte ook dit dodenmasker van de overleden keizer.

© Rama/Public domain

Parfum werd over het hoofd gezien

‘Wat ze vergaten, zijn de enorme hoeveelheden eau de cologne die Napoleon over zijn hele lichaam smeerde. Minstens 20 jaar lang baadde hij er dagelijks in, hij goot het parfum over zijn hoofd en likte het soms zelfs op,’ legt Haris uit.

‘Het is algemeen bekend dat Napoleon parfum meenam op zijn veldtochten. Uit gegevens blijkt dat hij er drie flesjes per dag doorheen joeg, terwijl het tegenwoordig normaal is dat mensen ongeveer één flesje per jaar gebruiken,’ schrijft Haris.

Napoleon werd dus blootgesteld aan een overdosis etherische oliën en andere hormoonontregelende stoffen, die het immuunsysteem van de keizer verzwakten en bijdroegen tot het ontstaan van kanker, meent Haris.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg