Napoleons lievelingsgeneraal gevonden onder dansvloer

Onderzoekers denken de stoffelijke resten te hebben gevonden van een beroemde Franse generaal, die omkwam tijdens Napoleons mislukte Russische veldtocht.

Gudin

De onderzoekers vergeleken het letsel aan het skelet met de verwondingen die generaal Gudin opliep tijdens de laatste veldslag, waarbij hij onder meer zijn linkerbeen verloor.

© Denis Maximov/Ritzau Scanpix

Jarenlang dansten de Russen letterlijk op het graf van een van de beroemdste generaals van Frankrijk.

Een Frans-Russisch onderzoeksteam zegt hoogstwaarschijnlijk de laatste rustplaats van generaal Charles Étienne Gudin te hebben gevonden onder een danspodium in de open lucht in het Russische Smolensk.

Generaal raakte been kwijt

Gudin was zijn been kwijtgeraakt in de Slag bij Valoetino in 1812, en korte tijd later stierf hij op 44-jarige leeftijd.

‘Zodra ik het eenbenige skelet zag, wist ik dat ik onze man te pakken had,’ aldus onderzoeksleider Marina Nesterova tegen het persbureau AFP.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het skelet toebehoort aan een man van 40 tot 45 jaar, en volgens de onderzoekers klopt het letsel aan de beenderen met de verwondingen die de Franse generaal in de loop van zijn carrière opliep.

Generaal Charles Étienne Gudin stond altijd in de voorste linie en raakte meermaals zwaargewond.

© The Picture Art Library/Imageselect

Geliefd bij Napoleon

Charles Étienne Gudin en Napoleon hadden op dezelfde militaire academie gezeten, en Gudin werd in 1799 benoemd tot brigadegeneraal. Later vocht hij de ene veldslag na de andere uit voor Napoleon en raakte hij meermaals gewond.

Napoleons rampzalige Russische veldtocht van 1812 werd Gudin echter fataal. In augustus vochten delen van het Franse leger op 20 kilometer van Smolensk een slag uit met de Russische achterhoede.

Gudin leidde de laatste aanval op de Russen toen een kanonskogel zijn been aan flarden sloeg. De jonge generaal stierf drie dagen later aan een infectie. Napoleon zou hebben gehuild toen hij hoorde dat zijn geliefde generaal gesneuveld was.

Gudins hart werd naar Frankrijk gestuurd, maar het lichaam bleef in Rusland. Nu moet DNA-onderzoek uitwijzen of het skelet onder de dansvloer echt dat van Gudin is.