Everett Collection/Shutterstock

Activisten verklaren Napoleon de oorlog

Terwijl Frankrijk zich opmaakt om Napoleon 200 jaar na zijn dood te herdenken, komen activisten in het verzet. Frankrijk moet geen ‘icoon van witte overheersing’ eren, vinden ze. Maar wat vind jij? Breng onder aan het artikel je stem uit.

Een reeks geplande herdenkingen van de 200e sterfdag van Napoleon Bonaparte op 5 mei zijn scherp bekritiseerd en dreigen hun eigen Waterloo te vinden. Activisten noemen het ‘een misdaad’ om de voormalige keizer te herdenken, die zij een racist, seksist, despoot en massamoordenaar noemen.

De woede komt vooral voort uit het feit dat Napoleon in 1802 de slavernij opnieuw invoerde, die acht jaar eerder tijdens de revolutie was afgeschaft. Medewerkers van de Grande Halle de la Villette, waar een grote expositie over Napoleon is gepland, dreigen met een staking, en de Franse autoriteiten hebben uit vrees voor vandalisme de beveiliging opgevoerd.

Maar was Napoleon nou een schurk of een held? Oordeel zelf.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleons grote daden

Maar Napoleon was niet alleen een groot veldheer en een hervormer. Zijn oorlogen kostten miljoenen levens, hij creëerde een totalitaire politiestaat en bracht de slavernij terug:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleons wandaden