Koeblai Khan was de machtigste heerser van zijn tijd en zat stevig in het zadel. Hij gold echter ook als een verdraagzame en zachtaardige leider.

Koeblai Khan: De machtigste man ter wereld

Koeblai Khan veroverde tot verbazing van vriend en vijand in 1279 het hele Chinese rijk, en tegen ieders verwachting in voerde hij ongekende hervormingen door. Ineens kregen de Chinezen openbare scholen, nieuwe wegen en vrijheid van godsdienst.

Koeblai Khan belegert de poort tot China

Een enorme katapult slingert met grote kracht een steen in de richting van de vestingen van de Chinese stad Xiang-
yang. Wanneer de steen de stadsmuur in een wolk van stof treft, klinkt er een luide knal.

‘Het lawaai deed hemel en aarde beven, en alles wat het projectiel trof, werd verwoest,’ schreef een ooggetuige. De troepen van de Mongoolse vorst Koeblai Khan belegeren de stad al vijf jaar, vanaf 1268. Een paar keer wisten de Chinezen door de Mongoolse linies te breken om de inwoners en soldaten van voorraden te voorzien.

Maar nu heeft Koeblai de hulp van de Arabieren ingeroepen. Zij bouwen gigantische blijden waartegen de muren niet opgewassen zijn, en eind maart 1273 moet de stad zich eindelijk gewonnen geven. Xiangyang vormt de poort tot China, dat nu open ligt voor de Mongoolse veroveraars.

Koeblai Khan is de ideale leider


Al eeuwenlang zijn de Chinezen als de dood voor het ruitervolk, en nu zijn deze barbaren hard op weg het hele rijk in te nemen. De miljoenen inwoners van het land kijken met angst en beven toe, maar de soep wordt niet zo heet
gegeten als hij wordt opgediend.

De Chinezen moeten wel toegeven dat Koeblai Khan het ideale staatshoofd is. Maar hij doet dit alles niet uit de goedheid van zijn hart. Zijn tactiek maakt deel uit van een zeer ambitieus toekomstplan: de Mongoolse heerser wil de hele wereld veroveren.

Lees het hele artikel over een van de machtigste en vooruitstrevendste heersers van de geschiedenis.Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...