Patton spreekt vol voetbalstadion toe
'We hebben het beste eten, de beste moraal en het beste materiaal. God, ik krijg opeens medelijden met die arme rotzakken tegen wie we het opnemen!’ Generaal George Patton moet even wachten tot het gejuich wegsterft. Hij houdt een speech voor een voetbalstadion met 92.000 soldaten uit het 3e Leger van de Verenigde Staten, die hem binnenkort naar Frankrijk zullen volgen om tegen de Duitsers te vechten.
‘Je wint een oorlog niet door te sterven voor je land. Je wint door die andere sukkel te laten sterven voor zijn land’, legt Patton uit. Hij komt uit een familie met een lange militaire traditie, en nu is het eindelijk zijn beurt om uit te blinken. Patton wil dat zijn troepen net zo de oorlog ingaan als hij.
‘Als je over 30 jaar met je kleinzoon op schoot zit, hoef je in elk geval niet te zeggen dat je in de Tweede Wereldoorlog stront hebt geschept in Louisiana.’
Patton moet wachten op zijn debuut
Bij de eerste geallieerde invasie in Normandië in juni 1944 wordt Patton echter nog niet ingezet. Zijn 3e Leger mag pas opdraven als veldmaarschalk Montgomery de weg heeft gebaand.
Dat plan zit Patton helemaal niet lekker.
Montgomery is zijn grote rivaal in de prestigestrijd – en het irriteert Patton mateloos dat de Brit anderhalf jaar eerder alle aandacht kreeg tijdens hun gezamenlijke actie tegen de Duitse generaal Rommel in Noord-Afrika. Ook vindt Patton dat Montgomery ouderwets oorlog voert en het tactische benul van een ‘simpele legerkok’ heeft.
Als de geallieerde opperbevelhebber generaal Eisenhower het 3e Leger dan eindelijk besluit in te zetten, krijgen de Duitsers alle opgekropte frustraties en torenhoge ambities van Patton op hun brood. Met ongekende agressie valt het 3e Leger de Duitse divisies aan die in Normandië de invasie moeten stoppen.
Patton gaat heel anders te werk dan de andere geallieerde legerleiders. Hij vindt dat de artillerie het leger helemaal niet vooruit hoeft te gaan. Hij slaat toe waar de Duitsers dat het minst verwachten. En als hij een bres in de verdediging heeft geslagen, stuurt hij tanks tot ver achter de vijandelijke linies, zodat de vijand moet kiezen tussen terugtrekken of omsingeld worden.
‘Ik ben niet geïnteresseerd in stapels rapporten over stellingen behouden. Laat dat maar aan de Duitsers over, wij gaan vooruit. Aan behouden hebben we niks’, prent Patton zijn officieren in.
Pattons tactiek werkt. Binnen twee weken verslaat het 3e Leger de Duitsers in Bretagne en stoot het 250 kilometer door tot aan Chartres, een uur rijden van Parijs. George Patton is bezig met een persoonlijke triomftocht en stuurt een paar dagen later een kort telegram naar Montgomery: ‘Heb in de Seine gepist.’
In zijn gebruikelijke botte bewoordingen laat Patton zijn grote rivaal weten dat het 3e Leger ver voorligt op de Britten en op elk gewenst moment Parijs kan binnentrekken.