Custer was 'een leugenachtige, gewetenloze man, die door alle andere officieren werd gehaat', aldus generaal Stanley, de bevelhebber van Custer.

Generaal Custer promoveerde dronkenlap tot hoofdverkenner

Na de Amerikaanse Burgeroorlog stond generaal George Armstrong Custer bekend als een uitstekend aanvoerder. Maar in werkelijkheid stapelde hij in de loop van zijn 19-jarige carrière fout op fout.

Hoofdverkenner valt eigen troepen aan

In de winter van 1868 trok generaal Custer Oklahoma in om de kampen van de Cheyenne, Kiowa en Comache aan te vallen. De paarden van de indianen moesten gedood worden en al hun voorraden verbrand. Maar eerst moest Custer ze zien te vinden in een wildernis zo groot als Engeland.

Custer benoemde California Joe Milner tot hoofd van de verkenners, omdat hij diens humor wel kon waarderen en dacht dat de kleurrijke Milner de indianen snel gevonden zou hebben.

Maar al kort na het begin van de veldtocht verdwaalde Milner midden in de nacht. De verkenner was zo dronken dat hij de soldaten van Custer aanzag voor indianen en schreeuwend op hen af rende. Voordat het tot een vuurgevecht kwam wisten de soldaten de ladderzatte verkenner echter te overmannen, maar Milner was er nog steeds van overtuigd dat hij aangevallen werd door indianen. Uiteindelijk moest Custer hem aan een muildier vastbinden.

Na dit voorval zag Custer zich gedwongen om een nieuwe hoofdverkenner te benoemen.

In dit geval liep het nog met een sisser af, maar Custer maakte ook inschattingsfouten met grotere gevolgen. Regelmatig zette hij het leven van zijn troepen op het spel.

Lees meer over generaal Custer en zijn tekortkomingen in het artikel uit Historia 4/2015.

Let op! Je hebt een profiel nodig op onze site om het artikel te kunnen downloaden. Het aanmaken van een profiel is gratis en kost niet veel tijd. Als je op de downloadknop drukt, krijg je de mogelijkheid een profiel aan te maken.

Bekijk ook ...