Douglas MacArthur: Militair genie leed zware nederlaag
Eind 1950 is Douglas MacArthur een levende legende. Vijf jaar eerder heeft hij Japan verslagen, en nu staat hij op het punt het communistische Noord-Korea omver te werpen. Maar er zijn twee valkuilen: China – en zijn zelfoverschatting.

MacArthur beloofde de oorlog voor de kerst te winnen, maar leed een zware nederlaag.
De troepen van het 8e Cavalerieregiment hebben het gerucht gehoord. Een Zuid-Koreaanse eenheid zou een week eerder afgeslacht zijn door de Chinezen, zo wordt er gefluisterd.
Het is 1 november 1950, en soldaten van de VS, Zuid-Korea en andere landen rukken zo snel op als het besneeuwde Noord-Koreaanse landschap toelaat.
De bevelhebber van de VN-strijdkrachten, Douglas MacArthur, heeft zijn troepen bevolen door te stoten tot aan de Yalu, de grensrivier met China.
Hij wil een einde aan maken aan het communistische bewind in het noorden en Korea herenigen.
MacArthur heeft beloofd dat de troepen voor de kerst thuis zullen zijn, en dat lijkt goed te doen, want het Noord-Koreaanse leger levert geen noemenswaardig verzet meer. Kou en sneeuw vormen nu de grootste uitdagingen.
Ondanks deze ongemakken zit de stemming er bij de soldaten van het 8e Cavalerieregiment goed in als ze hun kamp opslaan bij het dorp Unsan.
Maar plotseling wordt de rust verstoord door schelle klanken vanuit de bergen. Volgens sommigen doen ze aan doedelzakken denken, maar het blijken signaalhoorns te zijn die het teken voor de aanval geven. Even later duiken er talloze silhouetten op uit het donker.
De Chinezen vallen van drie kanten tegelijk aan en doorbreken de stellingen van de Amerikanen met gemak. Verder naar achteren proberen soldaten een nieuwe linie te vormen, maar ook zij worden onder de voet gelopen.
De Amerikanen kunnen alleen maar vluchten. Een officier stelt een konvooi van 10 vrachtwagens samen en blaast de aftocht.
Maar de Chinezen hadden dat zien aankomen, en verderop liggen ze in een hinderlaag. De voertuigen worden doorzeefd met kogels, en bijna alle Amerikanen sneuvelen.
Tegen zonsopgang bestaat het 8e Cavalerieregiment niet meer. De leden zijn gedood, gevangengenomen of in groepjes op de vlucht geslagen – te voet en zonder wapens. Maar dan trekken de Chinezen zich terug in de bergen.
Wellicht wilden ze MacArthur te verstaan geven dat hij zijn opmars een halt moet toeroepen. Maar zelf geeft hij er een andere wending aan.
De Koreaoorlog is bijna gewonnen, stelt MacArthur in zijn hoofdkwartier in Tokio, 2500 kilometer verderop, vast. Er zijn misschien een paar Chinezen die meevechten, maar dat doet niet ter zake. Het offensief moet doorgaan. Dit besluit zal hem duur komen te staan.