U-boot uit Eerste Wereldoorlog gevonden in Noordzee

Het wrak is in bijzonder goede staat, en de luiken zijn gesloten. Dat duidt erop dat alle 23 bemanningsleden nog aan boord zijn.

Onderzeeër

Een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog.

© Shutterstock

In het Belgische deel van de Noordzee hebben maritiem archeologen het wrak gevonden van een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog.

Dat maakten de lokale autoriteiten op een persconferentie bekend, aldus de Belgische krant _De Standaard._

De U-boot, die 27 meter lang en 6 meter breed is, behoort volgens deskundigen waarschijnlijk tot de klasse UB II. Het exacte type is echter nog onduidelijk.

De identiteit van het gezonken vaartuig zal kunnen worden vastgesteld aan de hand van het serienummer op de schroeven van de boot.

Bemanning is nog aan boord

De oorzaak van de schipbreuk is nog niet bekend, maar schade aan het wrak suggereert dat de onderzeeër het slachtoffer is geworden van een mijn.

Ondanks de mijn en de circa 100 jaar op de zeebodem verkeert het vaartuig in buitengewoon goede staat.

‘Alle luiken zijn gesloten. [...] Dat toont aan dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten,’ zegt Carl Decaluwé, de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, in De Standaard.

Een U-boot van deze klasse had gewoonlijk 23 bemanningsleden, inclusief de kapitein.

Avonturiers moeten op afstand blijven

Het wrak bevindt zich op 30 meter diepte, maar de precieze locatie is niet bekendgemaakt om avonturiers niet in verleiding te brengen.

Een duikexpeditie zal het vaartuig binnenkort nader gaan onderzoeken. En als de boot eenmaal is geïdentificeerd, kunnen met behulp van Duitse archieven de namen van de bemanningsleden en hun nu levende nabestaanden worden achterhaald.