Trainingstunnels uit Eerste Wereldoorlog gevonden in Engeland

Archeologen ontdekten tunnels en loopgraven waar jonge mannen trainden voordat ze naar het slagveld gingen. De tunnels staan vol graffiti, achtergelaten voorwerpen – en één rode sportwagen.

Niet alleen archeologen zijn enthousiast over de nieuwe vondst. Het gebied moest ’s nachts worden afgezet om nieuwsgierigen buiten de deur te houden.

Bij Larkhill in het zuidwesten van Engeland hebben archeologen een trainingscomplex uit de Eerste Wereldoorlog gevonden, compleet met loopgraven en onderaardse tunnels.

Hier trainden Australische en Nieuw-Zeelandse mannen voor de oorlog. De loopgraven en tunnels waren aangelegd om de omstandigheden in Frankrijk en België na te bootsen.

Broers schreven op de wanden

De tunnels lopen meer dan 6 meter onder de grond, en de archeologen vonden er meer dan 200 granaten, waarvan de helft scherp was.

De krijtwanden zijn bedekt met graffiti. Zo schreven twee broers hun achternaam Halls erop, en de uitdrukking Semper Fidelis (altijd trouw).

De soldaten brachten weken door in de tunnels, ook tijdens de strenge winter van 1916-1917.

Soldaten rookten en kamden hun haar

Het ruim 100 jaar oude trainingscomplex werd gevonden tijdens de bouw van 400 nieuwe huizen, en er liggen kammetjes, tandenborstels, sigaretten en een doosje met Australische snoepjes.

De wetenschappers hebben geen notities over de aanwezigheid van de loopgraven en tunnels gevonden, maar iemand moet geweten hebben dat ze bestaan: er zijn een motorfiets uit de jaren 1950 en een rode MG-sportwagen uit de jaren 1930 aangetroffen.

Het is de eerste keer dat archeologen zo’n groot trainingsgebied uit de Eerste Wereldoorlog kunnen onderzoeken.