Telegraaf uit Eerste Wereldoorlog geborgen

Duikers hebben een telegraaf geborgen uit het Amerikaanse passagiersschip RMS Lusitania, dat op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt. Het schip werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers getorpedeerd – een ongeluk dat 1198 levens kostte en de loop van de oorlog veranderde.

De verdwenen bronzen telegraaf is veilig boven water gekomen.

© The Department of Arts, Heritage, Regional, Rural and Gaeltacht Affairs

Een team duikers en archeologen heeft de hoofdtelegraaf uit het wrak van de RMS Lusitaniagered. Dat bevestigen de Ierse autoriteiten.

De telegraaf is ‘onbeschadigd en in perfecte toestand’, aldus de Ierse minister van Cultuur Heather Humphreys.

De telegraaf uit de Eerste Wereldoorlog werd in juli gevonden door amateurduikers.

Tragisch ongeluk betrok VS bij oorlog

Op 1 mei 1915 in de middag zette de RMS Lusitania vanuit New York koers naar Groot-Brittannië.

De Britse marine had de Duitsers in het begin van de oorlog geblokkeerd, en als reactie daarop had Duitsland alle Britse vaarwateren tot oorlogsgebied verklaard.

Een week later, op de noodlottige middag van 7 mei 1915, werd de Lusitania voor de kust van Ierland getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Het schip zonk in slechts 18 minuten en nam 1198 passagiers mee de dood in. De opvarenden die niet verdronken, stierven aan onderkoeling in het koude water.

Het ongeluk leidde tot een van de ergste diplomatieke crises van de 20e eeuw. Omdat bij de aanval 128 Amerikanen omkwamen, werd deze aanslag voor de geallieerden een van de belangrijkste argumenten om in de oorlog te stappen.

Daardoor had het tragische ongeluk invloed op de uitkomst van de oorlog, die de geallieerden zoals bekend in 1918 wonnen van Duitsland en de centrale mogendheden.

De RMS Lusitania vóór het ongeluk.

© George Grantham Bain Collection (Library of Congress) / Wikipedia

Tweemaal is scheepsrecht

Het is niet de eerste keer dat de duikers hebben geprobeerd de telegraaf te bergen.

Bij een mislukte poging in 2016 verdween de telegraaf weer in het water toen de hefballon, waarmee duikers zware voorwerpen omhoog brengen, knapte.

Dit jaar hadden ze meer geluk.