De Slag bij Tannenberg tussen de Duitsers en de Russen werd beslist met snelle manoeuvres. De Russische generaal Samsonov (r) pleegde zelfmoord na zijn pijnlijke nederlaag.

Russische generaal pleegde zelfmoord

De Duitsers hakten in de Slag bij Tannenberg een Russisch leger in de pan en maakten 90.000 krijgsgevangenen. Generaal Samsonov sloeg uit schaamte de hand aan zichzelf.

29 september 2014 door Esben Mønster-Kjær

Generaal raakte leger kwijt

Hij was met 240.000 Russen in augustus 1914 Oost-Pruisen binnengevallen, maar een paar dagen later had generaal Samsonov er nog maar een handjevol over. De Duitsers hadden bij Tannenberg zijn leger omsingeld en uitgeschakeld, en de generaal sloeg op de vlucht.

'De tsaar vertrouwde me,' prevelde de verslagen generaal onophoudelijk terwijl zijn officieren een uitweg uit de omsingeling zochten.

Verslagen generaal trekt zich terug

Toen het groepje na een korte pauze doorliep, was de generaal verdwenen. De officieren gingen op zoek in het kille donkere bos, tot ze plotseling een pistoolschot hoorden.

Samsonov hoefde niet meer aan de tsaar uit te leggen hoe hij de duidelijkste militaire nederlaag van de Eerste Wereldoorlog had geleden.

Lees alles over de nederlaag van de Russen bij Tannenberg in 1914 in het artikel uit Historia 9/2014:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...