Bettman/Getty Images
Halifax 1917

Pas ontdekt dagboek beschrijft heftig ongeluk

In 1917 schreef de zeeman Frank Baker een uniek verslag van de ramp door een explosie die aan bijna 2000 mensen het leven kostte.

De zeeman Frank Baker was het dek van zijn schip aan het schrobben, ‘toen de zwaarste explosie plaatsvond die ik ooit heb gehoord of zal horen’.

Dat schreef Baker op 6 december 1917 in zijn dagboek, dat onlangs in Canada openbaar is gemaakt. Het unieke ooggetuigenverslag werd gevonden door Bakers zoon en is geschreven op de dag dat 2000 mensen omkwamen bij de grootste niet-nucleaire explosie ooit.

Halifax Eksplosion

Grote delen van Halifax werden in puin gelegd door de enorme explosie, die alle huizen in de buurt van de haven met de grond gelijk maakte.

© US Naval History and Heritage Command

Ramp verwoestte Halifax

  • De explosie kwam overeen met 1/7 van de atoombom op Hiroshima.

  • 1630 gebouwen werden totaal verwoest.

  • Circa 1900 mensen kwamen om en zo’n 9000 raakten er gewond.

Het schip was geladen met ... TNT

Het ongeluk vond plaats toen een schip met 2500 ton explosieven aan boord in de haven van het Canadese Halifax op een ander schip botste.

Volgens Baker, die zich op een patrouilleschip in de haven bevond, sloeg de ontploffing de zijkant van een nabijgelegen sleepboot aan gort, waarbij de bemanningsleden gewond raakten: ‘Bij een van hen werd een homp vlees van bijna een kilo uit zijn been gereten.’

Overal in het water lagen kapotte schepen en verminkte lichamen, en de stad zelf was één grote, brandende chaos: ‘Mijlenver in de omtrek was er niets anders dan een vurig inferno en werden er verkoolde lichamen onder het puin vandaan gehaald.’

Baker overleed in 1977, maar zijn dagboek heeft nu een tweede leven gekregen in het lokale museum van Halifax.