Discover Dartmouth & Åhlén & Åkerlund/IMS Vintage Photos & Schutterstock
Onderzeeër Engels park

Onderzeeër ligt begraven onder park

Jarenlang beweerden de inwoners van Dartmouth dat er een oorlogsschip begraven lag onder hun park. Nu blijkt uit radarbeelden dat ze gelijk hadden. En er ligt nog iets.

Al tientallen jaren gaat in de Britse stad Dartmouth het gerucht dat er een oorlogsschip begraven ligt onder het Coronation Park.

Kletskoek, zeiden experts. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat er een onderzeeër begraven ligt in het park, en waarschijnlijk ook een oorlogsschip.

Vorig jaar concludeerde luitenant Thomas Kemp van de Royal Navy na bestudering van archiefmateriaal dat als er inderdaad iets onder het park verborgen lag, dit alleen maar de onderzeeër HMS E52 kon zijn.

Toen archeologen van de universiteit van Winchester het park met georadar doorzochten, lieten de beelden inderdaad duidelijk de contouren van de onderzeeër zien.

Engelse E-klasse onderzeeër

Na de Eerste Wereldoorlog werden veel schepen afgedankt, omdat ze niet meer nodig waren of technologisch verouderd.

© Royal Navy Archives

Torpedoboot verrast archeologen

De HMS E52 was een Britse onderzeeër van de E-klasse uit 1917, die in de Eerste Wereldoorlog het Kanaal verdedigde. Hij wist zelfs een Duitse U-boot tot zinken te brengen die mijnen legde in Engelse wateren.

De onderzeeër werd in 1921 afgedankt. Het vaartuig werd verkocht, ontdaan van waardevolle onderdelen en achtergelaten op een modderbank. Die raakte later bedekt met aarde, en van het gebied werd een park gemaakt.

‘We konden aan de hand van beelden uit die tijd zien dat de onderzeeër hier moest hebben gelegen,’ legt Kemp uit.

Maar naast de onderzeeër verschenen ook de contouren van een ander oorlogsschip. ‘Waarschijnlijk de Duitse torpedoboot S24,’ zegt Kemp. ‘We weten dat hier ooit een torpedoboot lag, maar iedereen ging ervan uit dat hij was weggehaald.’

De lokale autoriteiten hopen nu dat de twee overblijfselen uit de oorlog kunnen worden blootgelegd en toeristen zullen trekken.

Onderzeeër Engels park

De onderzeeër en de torpedoboot zijn te zien op de georadarbeelden van archeologen van de universiteit van Winchester.

© UNIVERSITY OF WINCHESTER