Fléchettes joegen de vijand angst aan
De Duitse troepen raakten in paniek op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog: zelfs een stalen helm kon de Franse fléchettes niet tegenhouden.

Een lading fléchettes kon een gebied van 50 bij 10 meter doorboren. Zelfs stalen helmen hielden de pijlen niet tegen.

3 centimeter lange stalen pijltjes, fléchettes genaamd, zijn gevonden in het oorlogsgebied in Oekraïne.
OEKRAÏNE 2022: Poetin bombardeert met spijkertjes
In een huis in Boetsja, een voorstad van Kiev, zijn kleine, spijkerachtige pijltjes gevonden. Dat meldt de Washington Post.
De pijltjes zijn vermoedelijk afkomstig van zogeheten fléchette-munitie, waarbij een ontploffende artilleriegranaat de 3 centimeter lange stalen pijltjes naar de grond slingert.
Het wapen is bedoeld om dichte infanterieformaties te bestrijden, en de Amerikanen gebruikten het onder meer in de Vietnamoorlog. Het is omstreden, want de fléchettes slaan willekeurig in en verwonden iedereen die in de buurt is, soldaat of burger.
In Oekraïne lijken de dodelijke pijltjes te zijn ingezet om de burgerbevolking te terroriseren.
Lees meer over het eerste gebruik van fléchettes in de Eerste Wereldoorlog:
Eind 1914 zaaide een nieuw Frans wapen angst onder de Duitse soldaten. Vanuit het vliegtuig wierpen de Fransen honderden stalen pijltjes – fléchettes – af boven Duitse troepen op het slagveld.
Per keer werden er zo’n 500 van de 15 centimeter lange pijlen afgeworpen, die door de zwaartekracht met grote snelheid neerkwamen.
Volgens een tijdschrift uit die tijd zag een Brit in 1915 hoe de Fransen het wapen testten op een koe.
‘Drie pijlen troffen de koe. Ze gingen dwars door hem heen en toen de grond in.’
Soldaten waren weerloos
Volgens de Duitsers die de pijlenregen meemaakten, gingen de pijlen helemaal door het lichaam heen, van het hoofd tot de voeten, stalen helmen ten spijt.
‘Bij een pijlenaanval kon je het beste plat op de grond gaan liggen. Want hoewel je dan een groter oppervlak besloeg, had een pijl minder kans om meer organen tegelijk te treffen,’ aldus een overlevende.
De Duitsers gingen de pijlen ook gebruiken, en gaven ze de inscriptie: ‘Uitgevonden door Frankrijk, geproduceerd in Duitsland.’