In april 1915 arresteerden soldaten in het hele Ottomaanse Rijk Armeense burgers. Deze foto uit de plaats Elazığ is heimelijk genomen door een Duitser die tijdens de deportaties in de stad was.

Armeense genocide kostte 1,5 miljoen mensenlevens

In 1915 dreigt het sterk verdeelde Ottomaanse Rijk uiteen te vallen. In een wanhopige poging het eens zo machtige rijk bijeen te houden, besluit de regering dat alle Armeniërs van Ottomaans grondgebied moeten worden verwijderd.

17 september 2015 door Redaktionen

Het begin van de Armeense genocide

Laat op de avond van 24 april 1915 worden in Istanboel de eerste circa 600 Armeense priesters, artsen, journalisten, juristen en politici gearresteerd. Een paar dagen later worden ze allemaal opgehangen. Nu de Armeense opiniemakers uit de weg zijn geruimd, kunnen de Ottomaanse autoriteiten hun eigenlijke plan uitvoeren: het hele Armeense volk uitroeien.

Verantwoordelijken ontkomen naar het buitenland

In de loop van de volgende jaren worden circa 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Talloze westerse ooggetuigen beschrijven de bloedbaden, en onder andere het dagblad New York Times publiceert in 1915 wel 145 artikelen over de genocide. Toch volstaan de westerse regeringen met wat zwakke protesten. Als er in 1918 een einde komt aan de Eerste Wereldoorlog, beloven de westerse overwinnaars de verantwoordelijken voor de Armeense genocide te straffen. Maar die zijn dan al naar het buitenland gevlucht.

Turkije weigert Armeense genocide te erkennen

De Armeense genocide is sindsdien altijd een uiterst gevoelige kwestie gebleven. Hoewel sultan Mehmet VI na de oorlog de bloedbaden erkent, trekt de nieuwe Republiek Turkije die bekentenis in de jaren 1920 weer in. Tot op de dag van vandaag ontkent Turkije dat er sprake was van genocide. De vele Armeense doden zijn niet het gevolg van een systematische volkerenmoord, maar tragische slachtoffers van de wreedheden van de oorlog, aldus de Turken. Ook zou het aantal doden 'slechts' tussen de 300.000 en 400.000 liggen.

Lees meer over de Armeense genocide

Dit jaar herdenken Armeniërs over de hele wereld de Armeense genocide in 1915 – precies 100 jaar geleden. Daardoor worden de verhoudingen tussen Armenië en Turkije weer op scherp gezet.

Meer weten over de historische achtergrond van de Armeense genocide? Lees dan het artikel over de tragische gebeurtenissen in HISTORIA 7/2015.


Bekijk ook ...