Manx Museum/Manx National Heritage

Mysterie van Engelse gouden ring opgelost

De inscriptie ‘JD’ was historici een raadsel, maar de bekende Britse ring wordt nu gelinkt aan bloedige gebeurtenissen in het Groot-Brittannië van de 17e eeuw.

In december 2020 vond een Britse amateurarcheoloog een 370 jaar oude gouden ring op Isle of Man in de Ierse Zee. Sindsdien proberen lokale plaatselijke historici te achterhalen van wie hij was. Dankzij de inscriptie ‘JD’ zijn ze daar nu mogelijk achter.

‘De initialen JD kunnen verwijzen naar James Stanley, de 7e graaf van Derby en Lord of Mann. Hij steunde de royalisten in de Engelse Burgeroorlog (1642-1651, red.). Uit brieven en documenten uit die tijd blijkt dat hij ondertekende met J Derby, dus de initialen JD passen bij hem,’ zegt Allison Fox, conservator bij het Manx Museum.

De vermoedelijke eigenaar van de ring, de 7e graaf van Derby, werd eind jaren 1630 afgebeeld met zijn vrouw en een van hun 10 kinderen.

© The Frick Collection/Anthony van Dyck

Herinnering aan onthoofde echtgenoot

Lord Derby vocht aan de zijde van de koning in de Engelse Burgeroorlog, en toen de royalisten de oorlog in 1651 verloren, werd hij gedood. De ring is waarschijnlijk voor zijn vrouw, Lady Charlotte, gemaakt ter nagedachtenis aan haar overleden man.

Lady Charlotte of Derby was zelf een felle royalist en verdedigde in 1644 drie maanden lang haar huis, Lathom House Castle in Lancashire, dat werd belegerd. Toen vluchtte ze naar Isle of Man, waar de ring 370 jaar later werd gevonden.

Charlotte moest na de oorlog haar twee kastelen op Man inleveren en belandde zelf in de gevangenis, maar werd weer vrijgelaten. Of ze de ring kwijtraakte in de gevangenis of na haar dood in 1664, is niet bekend.