Op de zeebodem lagen onder andere een aantal bronzen stormrammen.

Plek van beroemde zeeslag ontdekt

Marien archeologen hebben de plek bij Sicilië gevonden waar 2200 jaar geleden een van de grootste zeeslagen van de oudheid werd uitgevochten, tussen de Romeinen en de Carthagers.

Rome werd heer en meester over Middellandse Zee

Op 10 mei 241 v.Chr. gingen bij Sicilië zo’n 200 Romeinse en 250 Carthaagse oorlogsschepen de strijd met elkaar aan bij de Egadische Eilanden bij Sicilië. Rome won de enorme slag en werd daarmee heer en meester op de Middellandse Zee.

Archeologen van het onderzoeksinstituut RPM Nautical Foundation hebben in samenwerking met de Siciliaanse Soprintendenza del Mare de exacte locatie van de zeeslag gevonden en de voorwerpen op de zeebodem in kaart gebracht.

Er zijn 11 stormrammen van brons gevonden, die in de oudheid op de voorstevens van oorlogsschepen zaten. Een ervan is gebroken, doordat hij is gebruikt om een ander schip mee te torpederen.

"We kunnen de archeologische vondsten nu toevoegen aan de hypothesen, die tot op heden waren gebaseerd op afbeeldingen en verslagen," aldus archeoloog Jon Henderson van de University of Nottingham in Engeland.

Vondst werpt licht op oorlog rond de Middellandse Zee

Een belangrijke vondst vormen 11 bronzen stormrammen. Beide partijen versterkten hun schepen hiermee, om de vaartuigen van de vijand te kunnen rammen. Vóór deze vondst waren er maar drie exemplaren uit de oudheid bekend. De nieuwe ontdekking levert de wetenschappers dus veel waardevolle kennis op over zeeoorlogen in de oudheid.

Bekijk ook ...