Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 16 roestige kanonskogels lagen netjes bij elkaar op het strand, en een ervan had zelfs een gat voor een lont, om er een tijdbom van te maken.

© Richard Beck
Oorlog - Amerikaanse Burgeroorlog

Nieuwe vondst: Orkaan wekt Amerikaanse Burgeroorlog tot leven

Kanonskogels uit een dramatisch hoofdstuk van de Amerikaanse Burgeroorlog zijn op een eiland bij South Carolina gevonden. De orkaan Matthew blies het zand van de projectielen af, die nog op scherp stonden.

Er was een krachtige tropische orkaan voor nodig om 16 kanonskogels uit de Amerikaanse Burgeroorlog onder het zand vandaag te krijgen op Folly Island bij de stad Charleston in South Carolina.

Door de windstoten tot 260 km/h werden grote delen van het strand weggeblazen, en er doken kogels op die het Noordelijke leger tijdens de oorlog op het eiland opsloeg.

Een bezoeker stuitte op de munitie en waarschuwde meteen de plaatselijke sheriff, die er explosievenexperts van de luchtmacht bij haalde.

Later die dag klonken er een paar doffe dreunen op Folly Island toen de deskundigen korte metten maakten met de explosieve vondst.

Kanonskogels waren bedoeld voor fort

De kanonskogels hadden waarschijnlijk gebruikt moeten worden tijdens het Noordelijke offensief tegen de belangrijke Zuidelijke havenstad Charleston in de zomer van 1863.

De stad werd goed verdedigd, onder meer vanuit het kustfort Fort Wagner ten zuiden van de haveningang, dat de sterke Noordelijke marine uit de haven hield.

De kanonskogels zijn gevonden op Folly Island (rood), een steunpunt voor de Noordelijke aanval op Fort Wagner (zwart) in 1863. Het fort beschermde de ingang van de grote natuurlijke haven van Charleston.

In juli 1863 probeerden 5000 Noordelijke troepen van leger en marine Fort Wagner te bestormen, maar beide keren werd de aanval afgeslagen.

Het benodigde materieel werd opgeslagen op onder meer Folly Island, op 10 kilometer van het fort. Daar doken de oude kanonskogels 150 jaar na dato op en werden ze alsnog opgeblazen.

Lees ook:

Amerikaanse Burgeroorlog

Mensentand gevonden in legendarische onderzeeër

2 minuten
Amerikaanse Burgeroorlog

Ontdekking: Duikbootbemanning stikte wellicht

3 minuten
Amerikaanse Burgeroorlog

Meesterspionne was witte vrouw vermomd als zwarte man

22 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg