Mensentand gevonden in legendarische onderzeeër

Onderzoekers zijn al 17 jaar bezig met het uitkammen van de beroemde onderzeeër H.L. Hunley uit de Amerikaanse Burgeroorlog. En nu is er weer iets van de verongelukte bemanning opgedoken: een tand.

De onderzeeër H.L. Hunley zonk in 1864. 153 jaar later vonden twee onderzoekers een menselijke tand in het vaartuig.

© BS RJK / Ritzau

In 2000 werd de onderzeeër H.L. Hunley geborgen van de zeebodem, en de afgelopen 17 jaar zijn twee wetenschappers bezig het wrak te doorzoeken op overblijfselen van de bemanning en het vaartuig te restaureren.

En na al die jaren hebben ze nu een mensentand gevonden die vastgeroest was aan een ijzeren hendel.

De twee onderzoekers denken volgens Daily Mail dat de tand van de 24-jarige Frank Collins is, want hij is op diens plaats in de onderzeeër gevonden.

Aanval werd duikboot fataal

In februari 1864, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, gleed de duikboot H.L. Hunley door het water bij de stad North Charleston in South Carolina.

De duikboot had een diameter van maar 1,2 meter en behoorde toe aan het Zuidelijke leger (de Confederatie), dat tegen het Noorden (de Unie) vocht. En bij South Carolina wist de duikboot, als eerste ter wereld, een vijandelijk schip tot zinken te brengen.

Maar helaas bracht de H.L. Hunley ook zichzelf tot zinken bij deze aanval, want de duikboot bevond zich op slechts 6 meter afstand van het Noordelijke schip de Housatonic. De explosie werd daardoor ook de aanvallers fataal. De hele achtkoppige bemanning zonk met het vaartuig naar de bodem van de zee.

Duikboot ligt in bassin van 300.000 liter

Sinds de duikboot in 2000 geborgen is, wordt hij bewaard in een grote tank met 300.000 liter water en chemicaliën om hem te conserveren. Maar drie keer per week laten de onderzoekers het bassin leeglopen om de H.L. Hunley uit te kammen.

De pas ontdekte tand is volgens de onderzoekers na de dood losgekomen van het lichaam van zijn eigenaar.