NGC & Shutterstock
Man met metaaldetector en gouden munten

Fortuinlijke Amerikaan vindt goudschat uit burgeroorlog

Een wandeling met een metaaldetector kan een Amerikaanse man tienduizenden dollars opleveren. Hij ontdekte een schat aan gouden munten uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

‘Dit is het meest krankzinnige ooit,’ roept een fortuinlijke Amerikaanse metaaldetectorfanaat uit Kentucky op een video die hij online heeft gezet.

‘Dat zijn gouden munten van 1 dollar, gouden munten van 20 dolllar en gouden munten van 10 dollar!’

Een uitstapje met een metaaldetector werd een lucratieve aangelegenheid voor een boer uit Kentucky toen hij meer dan 700 gouden munten vond van rond de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Historicus Ryan McNutt van de Georgia Southern University zegt: ‘Gezien de periode en de locatie in Kentucky, dat in deze tijd neutraal was tijdens de burgeroorlog, ligt het voor de hand dat de schat werd begraven vóór de plundertocht van de Zuidelijke John Hunt Morgan in juni en juli 1863.’

Veel rijke Kentuckianen begroeven hun geld om het te verbergen voor de generaal van de Confederatie. Het geld was vermoedelijk meegenomen, maar het had er niet best uitgezien voor de bewoners van de neutrale staat als het Zuidelijke leger Uniemunten aantrof.

Schat is een vermogen waard

De schat wordt geveild, maar hoeveel de gelukkige vinder kan opstrijken, is niet te zeggen.

Veel van de munten zijn bijzonder zeldzaam. Er zitten bijvoorbeeld 18 gouden Liberty-munten van 20 dollar bij, die afhankelijk van de conditie op veilingen makkelijk 3500 euro per stuk kunnen opbrengen.

‘Het belang van deze vondst kan nauwelijks worden overschat,’ aldus Jeff Garret, een vooraanstaand expert op het gebied van Amerikaanse munten.

‘Het overweldigende aantal van 700 gouden dollars vormt een tijdscapsule van munten uit het tijdperk van de burgeroorlog, waaronder zeldzame exemplaren van de Dahlonega-munt. Eén double eagle uit 1863 in goede staat zou al een belangwekkende vondst zijn. Een hele rol perfecte exemplaren vinden is moeilijk te bevatten.’

Gouden munten op zwarte tafel

De 700 gouden munten uit de tijd rond de Amerikaanse Burgeroorlog zijn bijna allemaal in perfecte staat en bovendien authentiek.

© NGC