IceKoldKube/Wikimedia Commons
Abraham Lincoln portret

Bizar toeval: Broer van Lincolns moordenaar redde de zoon van de president

John Wilkes Booth werd in 1865 beroemd en berucht wegens de moord op de Amerikaanse president Abraham Lincoln. Maar Booths broer was zeer geliefd bij de familie Lincoln.

In de VS wordt de naam Wilkes Booth voor altijd geassocieerd met de eerste moord op een Amerikaanse president. Op 14 april 1865 schoot acteur John Wilkes Booth Lincoln neer tijdens een theatervoorstelling.

Slechts vijf dagen eerder had de opperbevelhebber van de Zuidelijke Staten, generaal Lee, zich overgegeven, en Wilkes Booth hoopte dat de moord de strijdlust van het Zuiden zou aanwakkeren, zodat de Amerikaanse Burgeroorlog kon worden hervat. De oudere broer van de moordenaar, Edwin Booth, was ook een van de beroemdste Amerikaanse acteurs, maar de twee verschilden als dag en nacht.

Terwijl John het Zuiden steunde, was Edwin een fel tegenstander van de slavernij en sprak hij zich uit ten gunste van het Noorden. En terwijl John Abraham Lincoln ombracht, redde Edwin de oudste zoon van de president van een wisse dood.

Lincoln wordt neergeschoten

Abraham Lincoln werd neergeschoten door John Wilkes Booth tijdens een toneelvoorstelling in Washingtons Ford’s Theater.

© Wikimedia Commons

Op een dag in 1864 bevond Edwin Booth zich op het station van Jersey City, in de Noordelijke staat New Jersey. De burgeroorlog woedde, en het perron stond vol met soldaten en hun familie. De oudste zoon van de president, Robert Todd Lincoln, legde later in een brief uit wat er vervolgens gebeurde.

‘Ik stond op mijn beurt te wachten (om een bed te reserveren in de slaapwagon van de trein, red.). Er was – uiteraard – een smalle spleet tussen het perron en de wagon, en net toen de menigte me naar de trein duwde, kwam die in beweging. Ik viel eerst met mijn voeten in de spleet, maar werd bij mijn kraag gegrepen en weer op het perron getrokken. Toen ik mijn dank wilde betuigen, realiseerde ik me dat het Edwin Booth was, wiens gezicht ik natuurlijk kende. Ik sprak mijn dankbaarheid naar hem uit.’

Lange tijd wist Edwin Booth niet wie hij gered had. Dat vernam hij pas enkele maanden nadat zijn jongere broer president Lincoln had doodgeschoten. Die wetenschap was de redder naar verluidt tot troost.