Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Beeld van beroemde Zuidelijke generaal verwijderd

Op aanbeveling van een commissie hebben Amerikaanse politici een standbeeld van Robert E. Lee, dat in het hart van de democratie stond, laten weghalen.

Een standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee is verwijderd uit de National Statuary Hall Collection in het Capitool in Washington D.C., waar het Congres zetelt.

Het stond zij aan zij met beelden van andere prominente Amerikanen, onder wie de eerste president, George Washington.

Het beeld van Robert E. Lee wordt verplaatst naar het Virginia Museum of History & Culture.

© Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Het beeld van Lee werd op maandag 21 december afgevoerd. Het besluit werd genomen op aanbeveling van een commissie die was ingesteld door de gouverneur van Virginia, de Democraat Ralph Northam.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde de staat Virginia tot het verliezende Zuidelijke kamp (de Confederatie).

Burgerrechtenvoorvechter neemt plek over

‘De Confederatie is een symbool van de racistische, verdeelde geschiedenis van Virginia. Het is tijd dat we onze geschiedenis vertellen via beelden van volhardendheid, diversiteit en inclusie,’ aldus Northam.

Lee wordt vervangen door een beeld van burgerrechtenactiviste Barbara Rose Johns Powell, die op haar 16e een schoolstaking organiseerde in Virginia.

Barbara deed in 1952 eindexamen aan de high school.

© Moton Museum

In 1951 zat ze op een overvolle school voor zwarten. De leerlingen eisten dezelfde omstandigheden als witte scholieren, en de zaak kwam voor de rechter.

Die bepaalde dat rassenscheiding bij openbare scholen onwettig was.