Welke boot dook als eerste onder de Noordpool?

Moderne onderzeeërs kunnen onder de Noordpool varen. Sinds wanneer is dat zo?

De kernonderzeeër Nautilus kon duizenden kilometers afleggen onder het zeeoppervlak.

Nautilus was de eerste onderzeeër onder de Noordpool

In augustus 1958 voer de Amerikaanse onderzeeër Nautilus onder het ijs van de Noordpool door van de Stille naar de Atlantische Oceaan. Dit was toen voor het eerst mogelijk doordat de Nautilus een kernonderzeeër was.

Andere duikboten werden onder water aangedreven door stroom. Elektrische motoren hadden weinig uitstoot en verbruikten geen zuurstof. De accu’s liepen echter snel leeg, en opladen was alleen mogelijk aan de oppervlakte. Daarom kon geen enkele onderzeeër meerdere dagen achter elkaar onder water blijven.

Noordpool op 3 augustus 1958 bereikt

De Nautilus werd in 1954 te water gelaten en datzelfde jaar nog opgenomen in de Amerikaanse vloot. Een jaar later legde de boot in één ruk 2223 kilometer onder water af – een nieuw record.

In 1958 demonstreerde de Nautilus dat hij onder de Noordpool door kon varen. Op 1 augustus dook het vaartuig onder het ijs, waarna het via een natuurlijk kanaal in de zeebodem doorvoer. Alleen hier was voldoende ruimte om onder het 18 meter dikke pakijs door te glippen.

Twee dagen later passeerde de Nautilus als allereerste de geografische noordpool.

Na 96 uur, waarin de duikboot 2940 kilometer aflegde, kwam de Nautilus ten oosten van Groenland weer aan de oppervlakte.

Na deze geslaagde tocht werd de route onder de Noordpool door een snelweg voor Amerikaanse en Russische kernonderzeeërs.