Scheepswrak herbergt enorme schat

Toen mijnwerkers in 2008 op delen van een scheepswrak stuitten, begonnen archeologen met een omvangrijk onderzoek.

De Bom Jesus was iets kleiner dan deze kraak, waarmee de Portugezen in de 16e eeuw voeren.

© Circle of Joachim Patinir, Wikimedia

In 2008 vond een team mijnwerkers een 500 jaar oud scheepswrak vol goud en zilver. De schat was wel 11,5 miljoen euro waard.

Het ging om het wrak van het Portugese schip Bom Jesus, dat voor de kust van Namibië werd gevonden, niet ver van de Zuid-Afrikaanse grens.

Verrassende vondst

De wrakstukken werden in april 2008 door het diamantbedrijf De Beers ontdekt, toen mijnwerkers bezig waren met de drooglegging van een zoutwatermeer.

Er waren in die omgeving al meer scheepswrakken gevonden, en archeoloog Dieter Noli was er dan ook van overtuigd dat er meer te vinden moest zijn. Na veel pogingen wist Noli De Beers over te halen opgravingen te doen in het gebied. Tot ieders verrassing werd er een kist met goud gevonden.

Toen het wrak en het zand in de omgeving werden doorzocht, werden er Duitse koperbaren, West-Afrikaans ivoor, Portugese, Florentijnse en Venetiaanse gouden en zilveren munten, wapens en skeletten aangetroffen.

Koers naar India

Het schip was met Francisco de Noronha als kapitein op weg naar India, toen het in 1533 spoorloos verdween.

De archeologen denken te weten wat er destijds is gebeurd:

‘Toen het schip land naderde, is het op een rots gevaren, waardoor het ging overhellen. De kist met munten, die in de kajuit van de kapitein stond, gleed naar buiten en kwam op de zeebodem terecht. Intact,’ vertelt Noli aan CNN.

Het scheepswrak staat nu op de lijst met de belangrijkste wrakken in de geschiedenis en op de lijst met onderwatererfgoed van Unesco.

Bekijk meer over de gigantische vondst:

Video