DPA
Schatkaart nazi’s Nederland

Schatzoekers speuren naar nazischat in de Betuwe

In 1945 begroeven Duitse soldaten voor miljoenen aan gestolen goud en diamanten bij een Betuws dorp. Nu is de schatkaart gepubliceerd en komen de schatzoekers in actie.

‘De X geeft nooit de plek aan,’ legt de fictieve archeoloog Indiana Jones uit aan zijn studenten in de beroemde film Indiana Jones and the Last Crusade van Steven Spielberg. Maar nu heeft het Nationaal Archief een schatkaart gepubliceerd, waarop een nazischat is aangegeven met een kruis bij het dorp Ommeren in de Betuwe. De schatzoekers stromen toe, want volgens de wet heeft de vinder recht op de helft.

Een van de Duitse soldaten die de schat begraven zouden hebben, heeft eerder verklaard dat hij bestond uit vier munitiekisten met munten, horloges, sieraden en diamanten met een waarde van vele miljoenen euro’s. Volgens de Duitser is de schat gestolen uit een bank in Arnhem en in april 1945 begraven, toen de geallieerden de stad aan het bevrijden waren.

Tweede Wereldoorlog Arnhem

Toen de geallieerden op 16 april 1945 Arnhem bevrijdden, lag de stad in puin en was alles van waarde weg.

© Sem Presser / Anefo

Mogelijk is de schat al weg

Volgens de kaart en de bronnen zijn de rijkdommen begraven tussen de wortels van een populier bij Ommeren. Tot nu toe zijn alle pogingen hem op te sporen echter op niets uitgelopen.

Dat zou kunnen komen omdat hij al weg is. In 1946 en 1947 werden er door de autoriteiten drie opgravingen verricht in het gebied, en bij de derde keer stuitten de arbeiders op Amerikaanse officieren op een stuk grond waar duidelijk gegraven was.

‘Bemoei je met je eigen zaken, wij zijn hier bezig,’ zouden de Amerikanen tegen de Nederlanders hebben gezegd volgens Annet Waalkens van het Nationaal Archief.