hansonsauctioneers.co.uk

Ring sheriff van Nottingham verkocht

Alles wat ook maar iets met Robin Hood te maken heeft, is gewild bij Britse verzamelaars. De gelukkige vinder verdiende goed aan deze verkoop.

In de zomer van 2020 vond een hobbyarcheoloog met zijn metaaldetector een gouden ring. Onderzoek wees uit dat de ring had toebehoord aan de sheriff van Nottingham, en nu is hij verkocht.

In Robin Hood-films is de sheriff de slechterik die de boeren uitbuit, zodat Robin moet stelen van de rijken en geven aan de armen. Hoewel Robin Hood een leuk sprookje vol fictieve personages is, was er wel degelijk een sheriff in Nottingham – net als in elke andere Britse stad.

Door de inscripties op de ring te bestuderen, konden deskundigen vaststellen dat de ring had toebehoord aan sir Matthew Jenison, die in 1683 sheriff van Nottingham was.

Op de zegelring zat het zegel van sir Matthew. Als hij officiële documenten ondertekende, stempelde hij het zegel in een klodder lak.

Sir Matthew had misschien meer dan de titel gemeen met de sheriff van Nottingham uit de films: mogelijk was hij een slechterik. Hij stierf in ieder geval in 1734 in de debiteurengevangenis.

© Thomas Hosmer Shepherd

Ring was een kleine auto waard

Sir Matthew inde niet alleen belastingen, maar beheerde ook de plaatselijke gevangenen en wees juryleden aan bij rechtszaken.

Na het onderzoek kreeg de gelukkige amateur-archeoloog de ring terug en besloot hij hem op een veiling te koop aan te bieden. De hamerprijs was ruim 10.000 euro.